Utrecht geeft PAS-melders prioriteit via provinciale stikstofbank
De stikstofbank maakt het mogelijk om stikstofruimte die op een bepaalde plek vrijkomt - bijvoorbeeld door een stoppende veehouder - te reserveren en op een later moment uit te geven. De vrijgekomen stikstofruimte komt altijd eerst ten goede aan de natuur. Wanneer de stikstofruimte niet noodzakelijk blijkt te zijn voor natuurherstel, kan de provincie de vrijgekomen ruimte voor andere doeleinden inzetten. In Utrecht krijgen PAS-melders hierbij prioriteit. De ruimte kan ook ingezet worden voor bijvoorbeeld energietransitie en woningbouw.
Het is voor een stoppende veehouder ook mogelijk om de stikstofruimte voor een collega te reserveren. Het moment waarop deze ruimte vervolgens uitgegeven en gebruikt kan worden, is afhankelijk van de staat van de natuur in het betreffende gebied en de moet passend zijn in het gebiedsproces.
Eigen oplossing
Gedeputeerde Mirjam Sterk (CDA) geeft tekst en uitleg: „In deze depositiebank verzamelen we stikstofruimte die we vervolgens kunnen inzetten om de problemen voor zowel de natuur als de boeren vlot te trekken. Hoewel het eigenlijk aan het Rijk is om met een oplossing voor de PAS-melders te komen, hebben we met deze bank een instrument in handen waarmee we, als er ruimte is, ook als provincie PAS-melders kunnen helpen. Daarnaast helpt de stikstofbank ons om de gebiedsgerichte aanpak te vergemakkelijken en om meer ruimte te creëren voor het verlenen van juridisch houdbare vergunningen.”
Het Beleidskader Utrechtse Depositiebank is voorgelegd aan Provinciale Staten. Zij zullen op 26 juni 2024 besluiten of zij ermee instemmen.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Provincie Utrecht