Zuid-Holland krijgt 180 miljoen euro voor start ZH-PLG, in plaats van gevraagde 700 miljoen
De provincie schrijft over hun integraal pakket, gekoppeld aan alle NPLG/ZH-PLG doelen, dat de meeste projecten gericht zijn op natuurherstel (ook middels agrarische natuur). Het gaat over verdere verduurzaming van land- en tuinbouw: aan de slag gaan met doelen KRW (waterkwaliteit) en het toekomstbestendig maken van het watersysteem.
Uitvoerbaar
Hoe verdeelt de provincie die 180 miljoen in de komende jaren? „Er zijn veel meer project-initiatieven dan middelen. We zullen dus moeten kiezen, waarbij aantoonbare uitvoerbaarheid een belangrijk afwegingscriterium is. Denk daarbij aan planologie, vergunning en uitvoeringsorganisatie.” De provincie zegt verder dat GS een afwegingskader maakt.
Uitdagingen noemt de provincie het hebben van genoeg uitvoeringscapaciteit voor de projecten en realisatie ervan. Ook het kort de tijd hebben om een en ander te realiseren (2027) is een lastige. Bovendien noemt de provincie dat ‘spelregels worden aangepast of gemaakt gedurende de wedstrijd’. Een voorbeeld daarvan is subsidieregelgeving, en omdat structurele middelen voor beheer nodig zijn, is de provincie hierin afhankelijk van een nieuw kabinet.
Voorwaarden
De regeling van LNV waardoor de provincies over de middelen voor onderstaande maatregelpakketten komen te beschikken, is natuurlijk nog in de maak. „Ondanks dat provincies nauw betrokken worden bij de uitwerking, moeten we toch afwachten hoe de uiteindelijke voorwaarden van de regeling eruit komen te zien.”
Landschap en natuurversterking
Het maatregelenpakket 1, te weten landschap en natuurversterking, bestaat uit maatregelen gericht op natuurherstel en beter beheer van bos- en natuurgebieden. Met dit maatregelpakket zetten we de eerste stappen op het ontstaan van robuuste en effectieve eenheden natuur met een rijke biodiversiteit. Ook dragen de maatregelen bij aan de gunstige staat van instandhouding van de Vogel- en Habitatrichtlijn-soorten.
Toekomstbestendige land- en tuinbouw
Met deze maatregelen in pakket 2 werken we naar een toekomstbestendige land- en tuinbouw sector toe, die met een duurzame productie past bij de draagkracht van water en bodem. „In nauwe samenwerking met boeren en tuinders, of met hun (gebieds) collectieven, maken we afspraken over de aanpassing van bedrijfsvoering. Het zijn ook maatregelen waarin een meer natuurinclusief land- en tuinbouw wordt bereikt en waarin agrarisch natuurbeheer met een lange termijn perspectief een vaste plek kan innemen in het verdienmodel.”
Verbetering waterkwaliteit
Maatregelpakket 3 (verbetering waterkwaliteit) bevat maatregelen om in nauwe samenwerking met boeren en tuinders, of met hun gebiedscollectieven, afspraken te maken over de aanpassing van bedrijfsvoering gericht op de reductie van emissies van vervuilende stoffen uit land- en tuinbouw naar het watersysteem.
Toekomstbestendig water- en bodemsysteem
Het maatregelpakket toekomstbestendig watersysteem (nummer 4) bevat maatregelen gericht op het aanvoeren en vasthouden van voldoende water (grondwater, oppervlaktewater en regenwater) voor het gehele watersysteem. „Het betreft aanpassingen van het systeem en aanpassingen in gebieden. Deze maatregelen dragen onder andere bij aan de vermindering van CO2-emissies uit veenbodems, het tegengaan van bodemdaling en aan klimaatadaptie.”
De provincie hoopt dat LNV voor de zomer met de beoordeling komt, en dat bij een positieve beoordeling na de zomer geld beschikbaar is om echt aan de slag te gaan.