Noord-Holland wil PAS-melders en interimmers aan stikstofruimte helpen
Met de instelling van deze stikstofbank wil Noord-Holland stikstofruimte die op een bepaalde plek vrijkomt, bijvoorbeeld doordat een veehouderij stopt, onder andere aan PAS-melders en interimmers beschikbaar stellen. Daarbij gaat de provincie actief op zoek naar bedrijven die ruimte kunnen inbrengen. ‘Omdat stikstofruimte niet voor het oprapen ligt’, aldus Noord-Holland. Het oplossen van de PAS-meldersproblematiek en die van interimmers ligt officieel bij het Rijk. Gedeputeerde Jelle Beemsterboer (Stikstofbanken): ‘Er zit nu onvoldoende vaart achter en onze ondernemers en hun gezinnen leven al sinds 2019 in grote onzekerheid. Daarom kijkt Noord-Holland wat we zelf kunnen doen. Het is de eerste keer dat op deze manier een oplossing wordt gezocht voor PAS-melders en interimmers. Dat is spannend. Ik hoop dat we binnenkort een aantal PAS-melders goed nieuws kunnen geven.’
Stikstofruimte over
De provincie roept ondernemers die stikstofruimte willen aanbieden - door beëindiging, afschalen of beperken van de stikstofuitstoot - op om contact op te nemen via stikstof@noord-holland.nl. PAS-melders en interimmers die vragen hebben over de nieuwe stikstofbank, kunnen een bericht sturen naar hetzelfde mailadres. Naast de instelling van de PAS-meldersbank, blijven de al bestaande banken voor de woningbouw en de verduurzaming van industrie van kracht. Wanneer stikstofruimte vrijkomt, beslissen Gedeputeerde Staten (GS) per geval in welke bank de stikstof terecht komt. Daarbij kunnen GS ook de wensen van de inbrenger van stikstofruimte meenemen.
40 procent onbenut
Met de instelling van een PAS-meldersbank voert de provincie tegelijk een stikstofbeperkende maatregel door. Bij de aankoop van stikstofruimte mag bij het opnieuw gebruiken van ruimte 30 procent niet meer worden ingezet. Noord-Holland verhoogt dit percentage nu naar 40 procent, zodat een deel van de ruimte ten goede komt aan de natuur die volgens haar erg lijdt onder de stikstofuitstoot.
Verder staat de provincie voortaan het verleasen van stikstofruimte toe. Hiermee maakt de provincie tijdelijk gebruik van stikstofruimte mogelijk. Het ene bedrijf stoot tijdelijk minder stikstof uit, waardoor iemand anders deze ruimte voor een bepaalde periode kan inzetten. ‘Naar verwachting biedt verleasen vooral voor woningbouw- of infrastructuurprojecten een oplossing’, constateert Noord-Holland.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Agrio archief