EU-natuurherstelwet gaat voor een tijdje de ijskast in
De tegenstribbelende landen waaronder Polen, Hongarije, Slowakije, Italie, Oostenrijk, Zweden en België, waren bang dat ze door hun boeren bij de stembus afgestraft zullen worden als ze de bindende verordening, die nog door Frans Timmermans (vicevoorzitter van de Europese Commissie) werd voorgesteld, zouden goedkeuren. In België verzette Vlaanderen zich tegen de natuurherstelwet en was Wallonië er voor.
Protesten
Dat de natuurgebieden in Europa herstellen is de bedoeling van deze wet. In 2030 zouden herstelmaatregelen ingaan voor 30 procent van de natuurgebieden die in slechte staat zijn, en in 2050 zouden er voor 90 procent herstelmaatregelen van kracht moeten zijn. Voorrang geldt voor beschermde Natura 2000-gebieden, maar ook andere bossen en veengebieden komen in aanmerking.
Verder voorziet de wet in een verbetering van de biodiversiteit en moet het de weidevogels terugbrengen. Dat de wet het niet heeft gehaald, ondanks het feit dat ze fors werd afgezwakt, is toch wel merkwaardig. Op verschillende lidstaten hebben echter ook de felle protesten van de boeren van de laatste weken en maanden hun impact gehad.
Tegen stemmen
Demissionair minister Van der Wal had eerder al bekendgemaak dat ze tegen de wet zou stemmen, omdat Nederland niet kon voldoen aan de stikstof- en waterkwaliteitseisen. Daarmee voldeed ze aan de wens van de Tweede Kamer.
De meeste partijen alsmede de eigen VVD-fractie van Van der Wal, steunden de motie van de BBB en NSC waarin werd gevraagd aan het kabinet tegen de wet te stemmen.
Tekst: Jan Schils
Beeld: Ellen Meinen