Utrechtse onderzoekers:
'Technologie overschat bij experimenten bodemdaling Groene Hart'
In het Groene Hart zijn tien bodemdaling-experimenten onderzocht door een groep van vier onderzoekers van Rijksuniversiteit Utrecht. Een rapport daarover is gepubliceerd in Environmental Policy & Governance. De strekking van het rapport is dat een technologische maatregel veenoxidatie zou kunnen verminderen om zo bodemdaling en broeikasgasemissies te adresseren. ‘Het probleem wordt daarmee echter niet bij de wortel aangepakt’, stellen de onderzoekers.
Vastgehouden aan landgebruik
‘De meeste bodemdaling-experimenten zijn gericht op technologische innovatie, met als uitgangspunt dat het bestaande landgebruik - volgens de onderzoekers vaak intensieve veehouderij - doorgang moet kunnen vinden. Daardoor blijven namelijk andere probleemaspecten zoals slechte waterkwaliteit, verhoogd overstromingsrisico en biodiversiteitsverlies buiten schot.’ Zij stellen, ‘als we in Nederland problemen integraal willen oppakken, dat we de pijlen moeten richten op niet-duurzaam landgebruik’.
Experimenteren beter dan wetten
Volgens de auteurs kan dat beter in de vorm van experimenten dan via wet- en regelgeving. Dat roept veel maatschappelijke weerstand op. Experimenteren is laagdrempeliger: ‘Het kan op kleine schaal systeemverandering naar duurzaam landgebruik in gang zetten. Experimenten bieden bestuurders de mogelijkheid om nieuwe ideeën in de praktijk te brengen zonder te hoeven vrezen voor grote politieke gevolgen bij teleurstellende uitkomsten, en burgers kunnen langzaam wennen.’ Bij die experimenten moeten alle betrokkenen vertegenwoordigd zijn, waaronder landbouwpioniers en toekomstige generaties. ‘Meer samenwerking en minder technocratie’, aldus de onderzoekers.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief