Vrouwen uit de food- en agrisector inspireren, discussiëren en netwerken er lustig op los in Utrecht
De initiatiefnemers organiseren dit jaarlijkse event op Internationale Vrouwendag om op thema’s van elkaar te leren, elkaar te inspireren én een jaarrond vrouwen uit de agrofoodsector met elkaar te verbinden.
Kracht
Allereerst sprak Mirjam Sterk, gedeputeerde van provincie Utrecht in gesprek met dagvoorzitter Heleen Lansink (melkveehouder in het Overijsselse Haaksbergen), over het uit gaan van je eigen kracht. Sterk: „Het is vrouw-eigen om eerst te denken dat je iets misschien niet kan. Ga het gewoon doen.”
Vanuit retailperspectief deelde Daniek Ehrismann, duurzaamheidsadviseur bij Jumbo, haar reis binnen Jumbo over het thema duurzaamheid. Dit leverde een mooie discussie op over duurzame ketens, de toegevoegde waarde van keurmerken en de eiwittransitie. Vervolgens ging de groep voor die rondes uiteen in keuzeworkshop.
Tuinbouw, Kamelen en eiwitten
Verder was mogelijk om door Helga van Marrewijk van Growers United en Jannelieke Boot van Federatie Vruchtgroenten Organisaties (FVO) te worden bijgepraat over hoe hightech tuinbouw werkt aan de beschikbaarheid van duurzaam voedsel.
Dorieke Goodijk van Kamelenmelkerij Smits in Nederland vertelde over de positieve impact op de boerderij, die inzichtelijk kan worden gemaakt met de Positieve Invloed Methode voor agrarische ondernemers (BoerenPIM).
Creatievelingen gingen aan de slag met Visual Artist Wapke Feenstra rondom het thema ‘De kracht van verbeelding’ en Anna van de Bijl vertelde namens Rabobank over Eiwitten van Nederlandse bodem. Natasja van der Lely van Greenport West-Holland en Marjolein Geurts van Be Bright gingen met deelnemers in gesprek over wat er nodig is om te komen tot een gezonde, relaxte en sociale lunchcultuur.
Stem
Katelijn Hertogs van Caring Doctors en Sanne Smeets van Caring Farmers vertelden hoe zij samen met Caring Vets met elkaar hetzelfde doel nastreven: een duurzame plantaardige voedseltransitie. Gerda Kool, boerin en bestuurder ging in op verbinding met het boerenerf. Gericht op de vraag: Hoe zorg je dat een samenwerking van zowel overheden, organisaties als boeren succesvol is?
Veel belangstelling was er ook voor de workshops van het ministerie van LNV over 'De kracht van vrouwen in de agrifoodsector versterken: hoe ontwikkeling begint bij jezelf' en van Bettina Bock van de WUR over Innovatiekracht van vrouwen. Marjan van de Wijngaard van VAB besprak het belang van financiële gelijkwaardigheid in het ondernemerschap.
Dat de waarde van netwerken niet aan landsgrenzen gebonden is, kwam tot uiting in de workshop van Patience Koku uit Nigeria en Judith de Vor, beiden lid van het Global Farmers Network. Doel van dit netwerk is boeren vanuit de hele wereld een stem te geven in debatten en gesprekken en te leren van elkaar.
Netwerken
Tijdens de afsluitende netwerkborrel was er ruim de gelegenheid om na te praten, bij te praten en nieuwe contacten te leggen. Ook daarvoor was de bijeenkomst uitermate geschikt met een bijzonder gemêleerde gezelschap van melkveehoudsters, vertegenwoordigers uit de ketenpartijen en de periferie, tot aan een tuinder en beleidsmedewerkster bij een van de verschillende overheden. Iedereen deed vanuit haar eigen perspectief mee aan het event.
Organisatie van het event is in handen van een werkgroep bestaande uit: Rianne van Beijeren namens Rabobank, Wilma van den Oever namens GroentenFruit Huis, Liza Simons Agrarisch Coach, Judith de Vor (melkveehoudster in de provincie Utrecht) en Lush Events en Communicatie. Bekende sponsors waren Provincie Utrecht, ministerie van LNV, Rabobank, GroentenFruit Huis, VanDrie Group, LTO Noord Vrouw & Bedrijf, BO Akkerbouw, Driessen Management Support B.V., Cosun, Vreugdenhil Dairy Foods, Liza Simons Agrarisch Coach en De Melktapperij.