Column: Een wereld, 1000 vrouwen
In 2019 ben ik samen met Suzanne Reusink, Marjolein Sonnema (toen DG Agro bij LNV) en Conny Clazing (RVO) gestart met ‘Voedsel en Vrouwen’. Een jaarlijks terugkerend evenement op wereldvrouwendag, een dag speciaal voor vrouwen die zich verbonden voelen met deze doelgroep. Vanaf de start van het evenement was het een schot in de roos qua behoefte van de deelnemende vrouwen. De bijeenkomsten worden altijd zeer hoog gewaardeerd en is de spil van een netwerk wat na elk evenement nog verder vorm en inhoud krijgt. Inmiddels is er een brede coalitie van organiserende vrouwen uit verschillende ondersteunende partijen.
Niet voldoende
Dit jaar organiseren we voor de vijfde keer weer een bijeenkomst, dit keer in het provinciehuis van Utrecht met gedeputeerde Mirjam Sterk als gastvrouw (vrijdag 8 maart). En ik hoor je denken: is dat nu nodig, een speciaal evenement voor vrouwen? Kun je dat niet samen met mannen organiseren? In idealiter vorm zou dat absoluut kunnen, maar helaas zijn we nog steeds niet zo ver. Plus, de cijfers zijn op vele vlakken nog lang niet voldoende.
Juist in de huidige tijden waar het lastig is, het gesprek maar moeizaam verloopt, waar er druk op de ketel staat en het onzeker is. Juist dan is het waardevol om deze groep vrouwen bij elkaar te brengen om over de voedselthema’s van nu en in de toekomst te praten. Een van de woorden die we vaak terugkrijgen tijdens de evaluaties, is dat vrouwen zich veilig voelden om hun verhaal te delen.
Bont gezelschap
Heeft zo’n evenement dan een hoog ‘Libelle-gehalte’ en is het alleen maar een dagje uit? Nee absoluut niet, de gesprekken en dialogen zijn scherp, kritisch en vol van inhoud, maar altijd geladen met empathie en verbinding naar elkaar toe. Het meest fantastische vind ik persoonlijk dat de diversiteit van de vrouwen die aanwezig zijn heel groot is; ondernemers, bedrijfsleven, beleidsmakers, adviseurs, onderzoekers en studenten. Het is een bont gezelschap van verschillende expertises die allemaal werkzaam zijn in de voedselketen.
Afgelopen week mocht ik al spreken op het boerinnenevent van Rouveen Kaasspecialiteiten. Een zaal vol met 120 boerinnen. Ik vind het nog steeds ongelooflijk hoeveel kracht, zorg en energie er aanwezig was in de zaal.
Belangrijk
Daar heb ik ook aangestipt hoe belangrijk de rol van de vrouw in tijden van transformatie is. De vrouw heeft meestal haar blik ruimer dan alleen maar ‘rendement’ halen, maar juist ook een (zorgzame) blik naar buiten toe in samenhang met de omgeving, het hele ecosysteem. Laat dat nu juist superbelangrijk zijn bij de grote opgaves die we op ons af zien komen in de voedseltransitie. Misschien nog wel belangrijker, we zijn een rolmodel voor de nieuwe generatie vrouwen die klaar staat om hun rol te pakken in deze transitie die vandaag op morgen nog niet klaar is.
Happy International Womensday!
„In tijden van crisis, keren we elkaar niet de rug toe. Nee, we luisteren naar elkaar, we leunen op elkaar, want we zijn altijd sterker samen.” – Michelle Obama
Groet,
Heleen
Lees hier meer over het evenement van Heleen Lansink.
Heleen Lansink-Marissen
Heleen Lansink-Marissen schrijft maandelijks een column voor de website van Vee & Gewas. Ze heeft samen met haar man Rogier een melkveebedrijf in St. Isidorushoeve, een dorp in de gemeente Haaksbergen (OV). Lansink-Marissen ziet zichzelf als een onafhankelijke verbindende boerin, die graag de dialoog aangaat over uiteenlopende onderwerpen. Dat doet ze onder meer via een vlog, blog en ook lezingen en rondleidingen op haar bedrijf, maar meer nog daarbuiten. Ze is ook te volgen op Twitter: @HeleenLansink.
Tekst: Heleen Lansink
Beeld: Ellen Meinen