BBB in de Eerste Kamer voor budget Lbv-plus, maar tegen NPLG-gelden
Veehouder die zich wil laten uitkopen wacht op Eerste Kamer en Europese Commissie
Veehouders die zich wel ingeschreven hebben, maar niet in aanmerking komen voor de uitkoopregeling ontvangen al wel een ‘beslisbrief’ van RVO. ‘Als u aan de voorwaarden voldoet, ontvangt u nog even geen positieve beslisbrief’, schrijft RVO in een update over de Lbv-regelingen. ‘We wachten daarmee tot de budgetverhoging officieel is. Dan weten we zeker dat u uw geld krijgt. Als u niet aan de voorwaarden voldoet, ontvangt u wel een beslisbrief.’
Noodzakelijk
De Eerste Kamer stemt deze maand (zie kader onder dit artikel) over het verhogen van het budget met bijna 1,5 miljard euro voor de regelingen die bedoeld zijn om de stikstofuitstoot op beschermde natuur te reduceren. Wanneer de Europese Commissie groen licht geeft, is niet bekend. De Tweede Kamer is al akkoord met het ophogen van het budget. De ophoging van het budget is noodzakelijk om alle aanvragers die aan de voorwaarden voldoen tegemoet te komen, schrijft RVO. ‘Op dit moment is daar niet voldoende budget voor.’
RVO meldt als de budgetverhoging goed wordt gekeurd, dat de ‘schotten’ tussen verschillende budgetten per sector vervallen. Nu is het nog zo dat voor de gereserveerde budgetten per sector geen veehouders uit een andere categorie mogen worden opgekocht.
Integraal
Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) is niet blij met het verdwijnen van de schotten, meldde Agrio Uitgeverij eerder. POV heeft evenals andere veehouderijsectoren, destijds bij het opstellen van de regelingen, bewust gekozen voor schotten tussen sectoren. Om daarmee ongecontroleerde beëindiging van varkensbedrijven en dierrechten te voorkomen. „Wij zien liever meer geld voor innovatie, versnelling van vergunningverlening en wegnemen van conflicterende wet- en regelgeving. Als wij over innovatie spreken is dat altijd een brede integrale aanpak. Met voer- en managementmaatregelen”, zegt Linda Verriet, voorzitter van POV.
Boerenadviseurs zijn het niet eens met POV. DLV Advies pleitte er juist wél voor om budgetten over te hevelen tussen sectoren. „Wanneer veel varkenshouders niet kunnen deelnemen omdat het budget niet toereikend is, zal ook de stikstofwinst beperkt zijn”, zegt DLV-adviseur Marco Hol. „Als varkenshouders niet deel kunnen nemen, zullen ze in veel gevallen hun bedrijf voortzetten.”
1.287 aanvragen
Inschrijven voor de Lbv-regeling is niet meer mogelijk, inschrijven voor de Lbv-plus regeling kan nog wel. RVO heeft tot nu toe (peildatum 28 februari 2024) 1.287 aanvragen binnengekregen. Voor de Lbv gaat het om 508 aanvragen, voor de Lbv-plus om 550 aanvragen. Van 229 aanvragen is nog niet helemaal duidelijk in welke categorie de aanvraag valt. Tot nu toe zijn er 296 aanvragen (Lbv-plus) toegekend en 9 aanvragen afgewezen.
535 aanvragen komen uit de varkenshouderij, 191 pluimveehouders hebben een aanvraag gedaan, 342 melkveehoduers, 146 vleeskalverhouders en 73 boeren hebben meerdere diersoorten.
Eerste Kamer-lid BBB: 'Boeren snakken naar duidelijkheid'
De Eerste Kamer-fractie van de BoerBurgerBeweging (BBB) gaat - waarschijnlijk op 12 maart - voor de verhoding van het Lbv-plus-budget stemmen. Dat laat Eerste Kamerlid en woordvoerder op dit dossier Gert-Jan Oplaat weten. „Boerenbedrijven die vrijwillig willen stoppen wachten al te lang op duidelijkheid en snakken daarnaar."
BBB tegen NPLG-budget
Er wordt gelijktijdig gestemd over de budgetten voor het NPLG (Nationaal Programma Landelijk Gebied). Daar gaat Oplaat zeker niet voor stemmen. „De 1.28 miljard voor het NPLG, dat demissionair stikstofminister Van der Wal heeft toegevoegd, zal ik niet steunen. De grondslag voor dit beleid is fout. Stikstofwaanzin, derogatie EU en de bemestingsproblematiek is nog niet geregeld. PAS-melders zijn in de steek gelaten en Van der Wal krijgt een gele kaart vanwege het achterhouden van stikstofstukken. Ook is er door Adema (minister van landbouw, red) geen perspectief geboden. Dit moet eerst geregeld worden op de formatietafel."