Ruimte voor duurzame landbouw in het Hollandsche IJsselgebied
Provincie Utrecht, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, Staatsbosbeheer en gemeenten IJsselstein, Montfoort, Nieuwegein en Utrecht ondertekenden op 15 februari een overeenkomst voor de start van een gebiedsgerichte samenwerking in het buitengebied langs de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel tussen IJsselstein en Knollemanshoek (gemeente Montfoort). „Dit deel van het Hollandsche IJsselgebied is één van de vier Groen Groeit Mee voorbeeldgebieden waarin we de ambities van Groen Groeit Mee in de praktijk gaan toepassen”, aldus Utrecht. De andere voorbeeldengebieden zijn het Kromme Rijn Linie Landschap, de Zuidelijke Eemvallei en De Roode Haan bij Veenendaal.
Veel extra woningen
Het Hollandsche IJsselgebied - ten zuidwesten van de stad Utrecht - is ongeveer 400 hectare groot en wordt doorkruist door rivier de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel. Het Hollandsche IJsselgebied ligt in een regio waar een hoge druk op de ruimte ligt, aldus de provincie Utrecht. „Er wordt ruimte gevraagd voor mobiliteit, duurzame landbouw, energie, natuur, water en recreatie. Bovendien komen er veel woningen én mensen bij in de regio. We vinden het belangrijk dat het Hollandsche IJsselgebied hier straks goed op aansluit. Dat willen we bereiken door het gebied te vergroenen en de verbindingen voor mens, water en natuur met de omliggende steden, dorpen en gebieden te verbeteren en versterken.”
Opgaven samenbrengen
Mirjam Sterk, gedeputeerde Groen Groeit Mee van de provincie Utrecht, is blij met deze samenwerking. „Dankzij deze samenwerking kunnen we de verschillende opgaven waar we in dit gebied mee te maken hebben samenbrengen en met elkaar werken aan een integraal ontwikkelperspectief. We onderzoeken hoe we ruimte kunnen geven aan water, duurzame landbouw, energie, natuur en uiteraard ook aan de mensen en de biodiversiteit in het gebied. Natuurlijk zijn we hier niet van de ene op de andere dag mee klaar en zullen we gaandeweg heel wat uitdagingen tegenkomen.”
Samen met boeren
De komende twee jaar werken de gebiedspartners aan een zogeheten ontwikkelperspectief: een plan waar zij naar eigen zeggen inwoners, boeren, andere ondernemers en belangenverenigingen van recreanten in het gebied er actief bij betrekken. „In het ontwikkelperspectief staat straks welke kansen en mogelijkheden wij in het gebied zien om de verschillende opgaven te realiseren”, aldus de samenwerkende partijen. „Daarbij proberen wij zoveel mogelijk groene en blauwe verbindingen te realiseren.”
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief