163 miljoen euro vestigingssteun voor jonge boeren
Naast de overheveling van 63 miljoen euro is de Tweede Kamer ook akkoord gegaan met het voorstel van het kabinet om 100 miljoen euro uit het transitiefonds toe te kennen aan de vestigingssteun. Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) meldt heel blij te zijn met de toevoeging van dit budget. NAJK heeft het afgelopen jaar hard gelobbyd voor de verhoging van het budget voor de vestigingssteun.
Amendement CDA
Aangezien de Vermogens Versterkend Krediet-regeling (VVK) voor jonge boeren was beëindigd en daar nog budget beschikbaar was, pleitte NAJK voor de toevoeging van het budget aan de vestigingssteun. Zo zou het geld ten goede blijven komen aan de jonge boeren. Eline Vedder van het CDA heeft daarop een amendement ingediend samen met Pieter Grinwis van de ChristenUnie en André Flach van de SGP. Op één politieke partij na, heeft de gehele Kamer ingestemd met dit amendement. „Dat op één partij na, alle partijen voor dit amendement hebben gestemd, zien wij echt als een positief signaal uit de Tweede Kamer. Zij zien de jonge boeren staan en geven de jonge boeren hiermee een zetje in de rug”, aldus NAJK-voorzitter Roy Meijer.
Met Prinsjesdag had het kabinet al voorgesteld 100 miljoen euro uit het transitiefonds te besteden aan jonge boeren. De Tweede Kamer heeft daar nu mee ingestemd.
Vestigingssteun
De vestigingssteun is een (directe) financiële ondersteuning voor de opvolger bij bedrijfsovername. De regeling is er voor jonge boeren en tuinders die een bedrijf hebben overgenomen. „Net na de bedrijfsovername is de financieel moeilijkste periode voor jonge boeren. In deze periode is het bedrijf daarom enorm kwetsbaar. Dit terwijl de jonge boer vooruit wil en zijn of haar bedrijf wil door ontwikkelen. De vestigingssteun is een steun in de rug in de periode dat de bedrijven dat nodig hebben”, aldus Meijer.
80.000 per bedrijf
Vanuit het GLB was er zo’n 25.000 euro per bedrijfsovername beschikbaar. Met de toevoeging van 163 miljoen euro zal dit bedrag waarschijnlijk verhogen naar 80.000 euro. Voordat het definitief is, moet dit besluit nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. Half maart wordt er over gestemd. „We vertrouwen erop dat de partijen die in de Tweede Kamer voor hebben gestemd, ook in de Eerste Kamer voor zullen stemmen”, aldus Meijer. „NAJK blijft zich inzetten voor de verdere uitwerking van deze regeling en een snelle openstelling.” Wanneer de openstelling precies zal zijn is op dit moment nog niet bekend.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief