Boeren krijgen automatisch alsnog volledige vergoeding ecoregelingen
Door het grote enthousiasme voor de ecoregelingen, werd het maximale GLB-budget voor Nederland vorig jaar met vijftig miljoen euro overschreden.
Doordat Europese regelgeving niet toestaat om een overschrijding van het GLB-budget aan te vullen met geld uit de nationale begroting en omdat de hoogte van de hectarepremie werd gegarandeerd, dreigden de tarieven voor de ecoregeling een kwart lager uit te vallen dan gepland. Die korting wordt nu voorkomen. De Europese Commissie heeft toestemming gegeven om boeren voor deze tegenvaller te compenseren met staatssteun onder het tijdelijk staatssteunkader vanwege de oorlog in Oekraïne, waar de landbouw ook door is geraakt.
'Blij dat gelukt is'
Demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV) reageert verheugd: „Ik heb me in Brussel hard gemaakt om deze compensatie voor elkaar te krijgen en ben enorm blij dat dit is gelukt. Boeren die hun bedrijf hebben verduurzaamd moeten erop kunnen vertrouwen dat zij de beloning krijgen waar ze rekening mee hielden. Ik dank de Europese Commissie voor hun medewerking. De grote animo voor de ecoregeling heeft ook laten zien dat boeren zich echt willen inzetten voor verduurzaming. Ik hoop dan ook dat zij zich dit jaar weer aanmelden voor de ecoregeling om hun bedrijfsvoering verder te verduurzamen en biodiversiteit te versterken.”
Eenmalige compensatie
Boeren die hebben deelgenomen aan de ecoregeling kunnen daardoor nu rekenen op de volledige vergoeding die RVO eerder bekend had gemaakt. Boeren hoeven geen extra handeling te verrichten of extra aanvraag in te dienen. Deze wordt vanaf 1 april uitbetaald. De Europese compensatie is eenmalig. Landbouwminister Piet Adema is nog met de sector in gesprek om boeren duidelijkheid te geven hoe een tekort op het GLB-budget dit jaar kan worden voorkomen. Dat moet voor 1 maart gebeuren, als boeren zich weer kunnen intekenen voor de ecoregeling.
Adema: „We verwachten op korte termijn meer duidelijkheid. We moeten echter opnieuw de gang naar Europa maken bij overtekening. Dit omdat de afspraken in het GLB zo zijn dat lidstaten het niet zelf mogen aanvullen. We maken nu alleen gebruik van een uitzondering op die regel. Tegen de verwachting in en na onderhandelen. We zijn er stil over geweest om geen kink in de kabel te krijgen, maar hebben niet stilgezeten."
Wetten die aanvullen toch mogelijk maken, zoals een regeling voor 20.000 euro per bedrijf waar SGP Europa op wees, worden vaak al ingezet. „Bijvoorbeeld voor bepaalde graslandregelingen", stelt Adema.
Trots
De verwachting is ook dat met de ervaring van 2023 dit jaar een betere inschatting wordt gemaakt van de animo voor de ecoregeling, de inkomenssteun en de bijbehorend premies. Daarnaast hoopt de minister ook dat Europa de lidstaten in de toekomst meer de ruimte wil geven, zodat boeren meerjarige steun kan worden geboden voor investeringen in onder meer ecosysteemdiensten.
Adema geeft de boeren een groot compliment. „We zien dat Nederlandse boeren voorop lopen en daar krijgen we ook veel vragen over van andere lidstaten. Alleen Luxemburg had hetzelfde probleem. Het maakt mij trots dat zoveel boeren een stap naar voren zetten en kiezen voor duurzame maatregelen."
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Ellen Meinen