Advies over nieuwe Omgevingswet: 'Wacht niet met naar de gemeente gaan'
Nieuw is de verplichte dialoog met de omgeving, je moet aantonen dat je hebt gecommuniceerd over je plannen. „Het is overigens ook een káns om op deze manier al op voorhand eventuele problemen te tackelen.”
Emotioneel betrokken
De zaal is het er over eens om een externe adviseur daarbij het gesprek te laten voeren. Boeren hebben de ervaring dat het lastig is om bij de feiten te blijven, omdat ze emotioneel betrokken zijn. Nieuwhuis somt de nieuwigheden onder de Omgevingswet op: „Voor vergunningen is de hoofdregel 8 weken voor de reguliere procedure. Geen vergunningen van rechtswege. Geurnormen staan in het omgevingsplan en cumulatie van geur moet je als boer zelf berekenen.”
Ook nieuw is dat je bouwplannen moet laten toetsen door een zogenoemde ‘kwaliteitsborger’. „En er is één omgevingsplan voor het hele grondgebied van de gemeente.” Een en ander is nu ook flexibeler en het is ‘ja mits’ in plaats van ‘nee tenzij’, volgens Countus.
Omgevingsfactoren
Volgens de zaal zijn de meest beperkende omgevingsfactoren de buren en ook wel Natura 2000. Een bouwbestemming kan ook vervelend zijn, zoals bij een akkerbouwer in Dronten. Dat hij daar altijd al boert, betekent niet dat de nieuwe bewoners grenzen aan zijn percelen minder recht van spreken hebben. Een andere beperkende factor kan het kwijtraken van latente ruimte zijn.
Een advies van Nieuwhuis op een vraag uit de zaal is nog dat ‘ook al dreig je te worden uitgekocht, je toch het beste wel gewoon kunt doorontwikkelen.' „Mits de bank wil financieren natuurlijk, maar de gemeente neemt je aanvraag wel in behandeling.”
Op 27 februari is de bijeenkomst nogmaals te volgen op het Landbouwcongres in Wolvega