Van Fijnstof Emissie Plan (FEP) naar ERP (Emissie Reductie Plan): hoe een proef kan leiden tot meerwaarde voor de veehouder
'Snel inzicht in haalbaarheid toekomstplannen dankzij Emissie Reductie Plan'
„Veehouders worden geconfronteerd met toenemende eisen voor emissiereductie. Zo moeten pluimveehouders in pluimveerijke gebieden hun fijnstofuitstoot uit hun stallen met de helft verlagen en pluimveehouders in andere gebieden met 30 procent, ten opzichte van traditionele huisvesting zonder fijnstof reducerende maatregelen. Daarnaast moeten veehouderijen hun ammoniakuitstoot verlagen en sommige veehouderijtypen zoals de rundveehouderij ook hun methaanuitstoot”, zegt Workamp.
Het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij heeft in eerste instantie het Fijnstof Emissie Plan (FEP) ontwikkeld als hulpmiddel voor veehouders. „We hebben het FEP uitgewerkt op acht pluimveebedrijven rondom Barneveld”, licht Workamp toe. „Het FEP bleek prima te verbreden naar andere emissies en andere diersoorten, Daarmee is het Emissie Reductie Plan (ERP) ontstaan”.
„Met de uitwerking van een ERP worden veehouders gestimuleerd na te denken over hun toekomstplannen en wat die plannen, gezien de reductie eisen, technisch en financieel betekenen. Sommige veehouders komen dan tot de conclusie dat ze beter kunnen stoppen. Anderen willen toekomstgericht verder, met aanpassingen of nieuwbouw of een omschakeling. Stel dat een veehouder in 2028 een nieuwe stal wil bouwen dan wordt in het ERP inzichtelijk welke maatregelen een veehouder hiervoor kan nemen.”
‘Al maatregelen genomen’
„We brengen met het ERP de vergunde situatie, de bestaande situatie en de mogelijke toekomstige situatie voor de veehouder in beeld. Dan blijkt dat op veel bedrijven al vrijwillig aanvullende maatregelen zijn doorgevoerd ten opzichte van de vergunning. Zo werken veel leghennenhouders met strooiselschuiven. Dankzij strooiselschuiven verlagen ze hun ammoniak- en fijnstofuitstoot al met 20 procent ten opzichte van een traditionele stal. Wanneer ze daarnaast ook nog met een warmtewisselaar of een droogtunnel werken verlagen ze hun fijnstofuitstoot zelfs nog verder en voldoen ze mogelijk al aan de benodigde 30 of 50 procent fijnstofreductie. Andere leghennenhouders werken enkel met strooiselschuiven. Door te investeren in een ionisatietechniek zouden ze aan de toekomstige fijnstofeisen kunnen voldoen.”
„Op de acht pluimveebedrijven waarvoor we het Emissie Reductie Plan toepasten, hebben we samen met de pluimveehouders uitgerekend hoeveel het globaal gaat kosten om, bij de realisatie van hun toekomstplannen, aan de toekomstige emissie-eisen te voldoen. Aangezien de ammoniak reductie eisen erg afhangen van de ligging van het bedrijf en het definitieve overheidsbeleid, hebben we met 50 procent ammoniakreductie gerekend. De meeste van de acht pluimveehouders vonden de investeringen aanvaardbaar. Eén pluimveehouder niet. Hij overweegt, gezien z’n leeftijd, de verouderde stallen, het ontbreken van een opvolger en de hoge noodzakelijke investeringen te stoppen.”
„Stoppen kan dus ook een conclusie zijn die naar voren komt. Het Emissie Reductie Plan is voor iedere veehouder een handig hulpmiddel dat hem of haar inzicht geeft in de haalbaarheid van zijn toekomstplannen.”
‘Breder inzetten’
Volgens Workamp biedt het toepassen van het ERP nog meer voordelen en kan het breder worden ingezet. „Door natuurlijk verloop – veel veehouders hebben geen opvolger – dalen de emissies vanuit de veehouderij. Niemand heeft dit goed inzichtelijk. Door grootschalig gebruik te maken van het ERP kan goed in beeld komen wat de verwachte emissieverlaging de komende jaren al zal zijn.” Workamp vertelt dit regelmatig bij gemeentes, omgevingsdiensten en provincies. „Medewerkers van deze organisaties reageren hier altijd heel enthousiast op. Maar tot nu toe pakt niemand de handschoen op. Dat is jammer. Ik blijf er vasthoudend voor pleiten.”
„Overheden kunnen met deze informatie veel gerichter hun beleid opstellen en gericht bijvoorbeeld investeringsregelingen aanbieden. Als bijvoorbeeld blijkt dat veel pluimveehouders door willen met hun bedrijf dan bereik je veel meer emissiereductie met gerichte investeringsregelingen voor bijvoorbeeld droogtunnels en klimaatbeheersingssystemen. Dit is dan beter dan het aanbieden van opkoopregelingen, waar de nodige haken en ogen aan zitten. Het gaat ook om draagvlak. Grootschalig toepassen van het ERP laat zien waar behoefte aan is en gaat enorm helpen voor beleidsmedewerkers.”
Workamp begroet 28 februari in Barneveld graag zoveel mogelijk veehouders, erfbetreders en anderen die betrokken zijn bij de pluimvee-, varkens-, kalver- en geitenhouderij. Kom woensdag 28 februari naar het Emissiereductie Event voor het hele verhaal van Jan Workamp. Bekijk hier het programma en meld je hier aan voor het evenement.