Adema neemt resultaten Regio Deal bodemdaling Groene Hart in ontvangst
In het slotdocument in de vorm van een magazine staan de resultaten en handelingsperspectieven beschreven die de 27 Regio Deal-projecten hebben opgeleverd. ‘Er is heel veel nieuwe kennis vergaard over het beter omgaan met en tegengaan van bodemdaling. De uitdaging is nu om deze verder te ontwikkelen, te verspreiden en in de praktijk te brengen, binnen Nederland en mogelijk ook daarbuiten’, aldus Klijmij-van der Laan als ‘bestuurlijk trekker’ van het project.
CO2 vanuit veen
Het Groene Hart en andere veengebieden hebben al jarenlang te maken met bodemdaling door zetting, inklinking en oxidatie van veengrond. Dat leidt onder meer tot de CO2-uitstoot vanuit veengebieden en landbouwgebied dat minder geschikt wordt voor traditioneel gebruik.
27 experimenten
Uit een gezamenlijke aanvraag bij het Rijk van acht regionale overheden, kennisinstellingen, de agrarische sector, bewoners en het bedrijfsleven ontstond in 2018 de Regio Deal bodemdaling Groene Hart. In de periode van 2019 tot en met 2023 werden 27 ideeën en experimenten ontwikkeld en uitgevoerd, gericht op een nieuwe aanpak en op het vergaren van nieuwe kennis om bodemdaling effectief te bestrijden.
Onderwijspakket jonge boeren
Zo is er bijvoorbeeld een onderwijspakket ontwikkeld waarmee jonge boeren veenbewust kunnen ondernemen en hun bedrijf kunnen runnen bij een hogere grondwaterstand. Ook is er nieuwe kennis verworven over lisdoddeteelt in veengebieden als mogelijke maatregel tegen bodemdaling en broeikasgasuitstoot.
Stokje overgedragen
'Met de Regio Deal bodemdaling Groene Hart is heel veel nieuwe kennis verworven', bevestigt ook Corné Nijburg, directeur van het Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen (KBF). 'Als KBF nemen wij het stokje nu over.'
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Gemeente Alphen aan de Rijn
Bron: Gemeente Alphen aan de Rijn