'Brussel' lanceert voorstellen zoals opschorten braaklegging, om boeren in EU tegemoet te komen
Die voorstellen gaan nu ter goedkeuring naar de EU-lidstaten en het Europees Parlement.Of de boeren ermee akkoord gaan en ze voldoende vinden, moet worden afgewacht. Volgens verschillende boerenorganisaties in Frankrijk, Duitsland en België gaan de acties onverminderd zolang niets concreet wordt beslist.
Braaklegging en Oekraïne
Dit zijn, voor zover gistermiddag bekend, de Commissievoorstellen: de import van Oekraïense landbouwproducten zoals graan e.a. wordt aan banden gelegd, voorlopig wordt de braaklegging van 4 procent van de Europese landbouwgronden 1 jaar opgeschort en de regels voor vergroening van de landbouw worden ook versoepeld. Oekraïne mag vanaf 1 juni nog een jaar langer vrij van heffingen landbouwproducten naar de EU exporteren en voor pluimvee, eieren en suiker geldt wel een heffing als Oekraïne zich niet aan de afgesproken hoeveelheden houdt.
Als een EU-lidstaat door Oekraïense export ernstig nadeel ondervindt, mag de Commissie sneller corrigerende maatregelen nemen. De voordelige handelsvoorwaarden kreeg Oekraïne twee jaar geleden na de Russische inval in het land. Nu het land door acties tegen de scheepvaart van rebellen uit Jemen minder landbouwproducten kan exporteren naar Afrika, beginnen Oekraïense producten weer de EU-markt te overspoelen, vooral in Roemenië en Bulgarije maar ook elders in de EU.
LTO hoopt op 'ja' Rutte
Het woord is nu aan de lidstaten en het EP. LTO Nederland liet woensdag al weten dat het hoopt dat de braaklegging van 4 procent landbouwgrond zou worden opgeschort en dat minister-president Mark Rutte daar morgen mee in gaat stemmen. 'LTO roept Rutte op om morgen tijdens de Europese Raad in te stemmen met het voorstel van de EC-voorzitter om akkerbouwers vrij te stellen van de GLB-verplichting om 4 procent van hun grond non-productief te laten', schreef LTO op X (voorheen Twitter).