BBB Zuid-Holland sluit gedwongen onteigening niet uit in belang van boeren
Zuid-Holland moet net als andere provincies uiterlijk in 2027 de realisatie van Natuurnetwerk Nederland (NNN) afronden. Dit staat ook vastgelegd in het bestuursakkoord, waar BBB als coalitiepartij haar handtekening onder heeft gezet. Van de hectaren die nog nodig zijn voor de inrichting van natuur, zijn zeven gebieden cruciaal en niet-herlokaliseerbaar. Dit houdt in dat deze hectares per se nodig zijn voor de afronding van NNN en niet op een andere plek gerealiseerd kunnen worden. Voor het aanwijzen van deze niet-herlokaliseerbare gebieden vraagt het provinciebestuur nu toestemming van Provinciale Staten.
Het gaat om hecatren binnen de gebieden Polder Blokweer, Hoge Boezem Kinderdijk, Perceel Westplaat Buitengronden, Perceel Slikken van Flakkee, Binnenduinrand Goeree, Schapengors en Groene Waterparel.
Volledige vergoeding
De verwerving van deze gronden vindt tot nu toe plaats op basis van marktwaarde. Verkoop of grondruil is alleen interessant als naast de waarde van de grond, en desgewenst de gebouwen, ook de bijkomende onkosten vergoed worden. Dit bevestigen boeren die willen stoppen of hun bedrijf willen verplaatsen aan de provincie. Volledige schadeloosstelling, die wordt uitgekeerd bij een gedwongen onteigening, vergoedt die bijkomende onkosten.
Zuid-Holland verwacht dat met het kunnen bieden van een volledige schadeloosstelling voldoende gronden binnen de aangewezen gebieden beschikbaar komen om hiermee de natuurdoelen te kunnen realiseren. Het kan zijn dat er toch nog meer percelen nodig zijn. Als het noodzakelijk blijkt om daadwerkelijk over te gaan tot een onteigeningsprocedure om de natuurdoelen te halen, zal een onteigeningsbeschikking moeten worden vastgesteld door PS.
'Druist tegen gevoel in'
Fractievoorzitter Hans Veentjer benadrukt dat BBB tegen onteigening is, maar dat het deze maatregel in het kader van de realisatie van NNN wel steunt. „Wij willen de beste regeling voor deze boeren en daarvoor is dit besluit helaas nodig. Dat komt omdat volledige schadeloosstelling wettelijk niet mogelijk op basis van ‘vrijwillige’ onteigening. Want dan wordt de vergoeding aangemerkt als staatsteun. Het druist tegen ons gevoel in, maar we moeten deze hindernis in het kader van toewijzen van NNN-gebieden nu nemen. Indien in een ander geval er daadwerkelijk voorstel voor onteigening wordt voorgelegd dan zullen wij tegen stemmen! De enige reden om nu voor te stemmen is dat hiermee een ruimhartigere vergoeding mogelijk wordt voor de boeren die toch al wilden stoppen.”
Tweede Kamer-fractievoorzitter Caroline van der Plas vult aan: „Wij zijn en blijven tegen onvrijwillige onteigening, nu en in de toekomst. Dit besluit biedt de meest gunstige regeling voor onze boeren. Om die reden staan wij pal achter onze Zuid-Hollandse fractie”.
Het voorstel zal op woensdag 14 februari besproken worden tijdens een commissievergadering.