Biohuis uit in rapport kritiek op 'piekbelasteraanpak' en AERIUS: 'Vrezen voor voortbestaan'
Biohuis kreeg de opdracht van het ministerie om met zo'n rapport te komen. 'Veel biologische veebedrijven kregen in 2023 een onterechte kwalificatie als piekbelaster. Of zij kregen een negatieve beoordeling van de bank omdat zij dichtbij natuur zitten. Diverse bedrijven vrezen voor hun voortbestaan', schrijft Biohuis.
„Dat komt door het rekenmodel voor ammoniakuitstoot uit stallen (AERIUS, red), dat niet past bij de bedrijfsvoering van met name biologische melkveehouders”, zegt Maria Buitenkamp van Biohuis. „De biologische landbouw levert juist een waardevolle bijdrage aan beleidsdoelen rond natuur, milieu en waterkwaliteit o.a. door lagere stikstofemissies en het afzien van chemische bestrijdingsmiddelen."
Niet zichtbaar
Sybrand Bouma, voorzitter van De Natuurweide en aangesloten bij Biohuis: „De bereikte resultaten van biologische bedrijven worden met dit model niet zichtbaar terwijl onderzoeken aantonen dat we meerdere emissies ruwweg halveren. Erkenning van onze resultaten in regelgeving is nodig voor onze bestaanszekerheid en versterkt een functionele inzet van biologische bedrijven in het landelijk gebied.”
Om de beschreven knelpunten op te lossen doet Biohuis onder andere deze aanbevelingen: - Erken de reeds doorgevoerde verduurzaming en extensivering van biologische bedrijven. -Zorg voor deskundige zaakbegeleiders die helpen om voorlopers te beschermen. -Stimuleer provincies om biologische landbouw op te nemen in de gebiedsplannen. - Maak afspraken met banken, financiers en grondeigenaren over het (blijven) verstrekken van financiering en het verpachten van grond aan biologische boeren. - Zorg dat Rijksdiensten biologische grond voor biobedrijven behouden, ook bij pachtuitgiftes. - Zorg voor subsidie regelingen voor innovaties die niet alleen gericht zijn op stalsystemen en technieken, maar ook op innovatieve kennis- en monitoringsystemen zoals de BioMonitor, waarmee milieuprestaties gemeten en verbeterd kunnen worden.
Oneerlijk
Biohuis is anders bang voor 'oneerlijke situaties'. Biohuis: 'Banken begonnen zelf bedrijven af te waarderen die dichtbij natuurgebieden liggen. Gevolg is dat bioboeren opeens in de problemen komen bij de (her)financiering van hun bedrijf en bij bedrijfsoverdracht, waardoor het voortbestaan van hun bedrijf in gevaar is. Terwijl financiële regelingen niet gericht zijn op voorlopers die al eerder investeerden en goed presteren, maar op het verduurzamen van ‘vervuilers’. De biologische sector vreest ook dat sommige regelingen voor verduurzaming uit de ‘aanpak piekbelasting’ zo aantrekkelijk zijn, dat dit leidt tot oneerlijke concurrentie met bestaande biobedrijven. Zo kunnen bijvoorbeeld hoge hectare premies voor gangbare bedrijven leiden tot overbieden op pachtgronden, die nu nog door bestaande bioboeren gepacht worden.'