Landsadvocaat: Aerius geschikt voor vergunningverlening, bezwaar mogelijk
Veel partijen twijfelen over de werking van Aerius. Op dit moment is er discussie over het instellen van een drempelwaarde van 1 mol per hectare per jaar, in plaats van de huidige ondergrens van 0,01 mol. Met zo'n hogere waarde zou de vergunningverlening weer vlot getrokken kunnen worden. De landsadvocaat kent het gesprek hierover en verwijst naar een Kamerbrief van juli 2022 waarin staat dat er geen ruimte lijkt voor een hogere ondergrens op basis van TNO-onderzoek uit datzelfde jaar. Ook deze week stelde de minister dat een nieuwe drempelwaarde op korte termijn nog niet mogelijk is, hoewel er wel stappen worden ondernomen om dit verder te onderzoeken.
Ook benoemt de Landsadvocaat een rapport van de Nieuwe Denktank dat in oktober 2023 werd uitgebracht. Daarin wordt gesteld dat er ruimte is voor een ondergrens van 1 mol. 'De onderbouwing is een technisch-modelmatige. Of dat betoog gevolgd kan worden, is een vraag die ik als jurist niet kan beantwoorden', schrijft de Landsadvocaat.
Hetzelfde geldt voor de vraag of Aerius geschikt is voor vergunningverlening. 'Dit is een vraag die door inhoudelijke deskundigen moet worden beantwoord.'
A15
Als voorbeeld van een inhoudelijk bezwaar tegen het rekenprogramma, haalt de Landsadvocaat de rechtszaak over het Tracébesluit ViA15 aan. Aerius stelde voor de stikstofuitstoot van wegverkeer voor om een afkapgrens van vijf kilometer in te stellen. De Raad van State oordeelde toen dat dit onvoldoende was onderbouwd. TNO en het RIVM hebben toen meer onderzoek gedaan naar de maximale rekenafstand voor depositieberekeningen. Daaruit kwam dat de maximale rekenafstand binnen Aerius 25 kilometer is.
De hoogste bestuursrechter oordeelde in een nieuwe zaak rond de ViA15 dat de 25 kilometer afkapgrens op basis van Aerius-berekeningen, tegen de verwachting van velen in, wél goed was onderbouwd door deskundigen. Daarmee liet de Raad van State een berekening van Aerius dus in stand. In diezelfde uitspraak stelt de Raad van State dat Aerius is gebaseerd op de beste wetenschappelijke kennis. De kritiek dat dit niet het geval zou zijn, werd van tafel geveegd.
Aerius is dus op dit moment volgens de Landadvocaat nog geschikt voor gebruik. Om de laatste wetenschappelijke kennis te verwerken in het progamma, wordt Aerius ook jaarlijks geactualiseerd.
Onderzoek RIVM
Het RIVM voert momenteel onderzoek uit om de onzekerheden in de depositiebepaling in Natura 2000-gebieden beter in beeld te krijgen. De bevindingen van het onderzoek naar de mate van onzekerheid in de berekening van de totale depositie worden op korte termijn door het RIVM gepubliceerd.
Deze technische analyse kan volgens de landsadvocaat in de toekomst een rol spelen in het juridische debat. Maar, benadrukt de landsadvocaat, de vraag of Aerius geschikt is, gaat vooral over de technische en modelmatige onderbouwing. Dat is iets waar de landsadvocaat zijn vingers niet aan wil branden.