Veelbelovend fieldlab Groene Hart stap verder dankzij subsidie

Het gaat bijvoorbeeld om systemen die stalvloeren schoon kunnen spoelen, mest snel te scheiden in een vloeibaar en een vast deel en systemen om mestgassen zoals methaan en stikstof in de vorm van ammoniak af te vangen.
Het samenwerkingsverband van Boeren met Perspectief, BoerenNatuur, Kennis Transfer Centrum Zegveld, Veenweiden Innovatiecentrum en Wij.land kan met de subsidie het fieldlab verder doorontwikkelen. Provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht sluiten bij dit initiatief aan.
Meten
Binnen het fieldlab wordt ook gewerkt aan het verbeteren van de biodiversiteit en waterkwaliteit en het tegengaan van bodemdaling. Afhankelijk van het gekozen maatregelenpakket kan de uitstoot van ammoniak en broeikasgassen uit mest nog met 50 tot 70 procent verminderd worden ten opzichte van een reguliere drijfmeststal.
Alle innovaties moeten juridisch standhouden. De samenwerkingspartners willen daarom een commissie van deskundigen opstellen en ‘realtime meten’. Dit wordt in het fieldlab nog verder uitgewerkt.
Innovaties
De provincies zijn nog met het Rijk in overleg over financiering van de maatregelen voor de eerste vijftig bedrijven in 2024, bijvoorbeeld vanuit de koploperprojecten.Koploperprojecten zijn projecten waar de provincies van hebben aangegeven op korte termijn mee te kunnen starten als onderdeel van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG).
De Tweede Kamer moet nog besluiten over het beschikbaar stellen van geld voor de koploperprojecten in 2024.