Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor wolfwerende rasters
De regeling gaat open in januari 2024. De hoogte van de subsidie hangt onder andere samen met het aantal gehouden dieren en het soort raster. Het maximale subsidiebedrag is 20.000 euro per dierhouder. De eerste openstelling is voor het jaar 2024 met een plafondbedrag van 150.000 euro.
Met de regeling kunnen professionele en hobbymatige dierhouders die zich hebben geregistreerd, subsidie krijgen voor een vaste of verplaatsbare wolfwerende afrastering. Ook is er subsidie beschikbaar voor een automatisch oprolsysteem voor bij de afrastering.
Eerder subsidie
Houders van runderen, schapen, geiten, varkens, alpaca's en paard(achtigen) konden met terugwerkende kracht vanaf 26 mei 2023 al subsidie aanvragen om hun vee te beschermen.
Dierhouders die tussen 26 mei 2023 en 31 december 2023 al rasters hebben aangeschaft, komen ook voor de nieuwe subsidieronde in aanmerking.
Utrechtse Heuvelrug
Uit DNA-analyses blijkt dat het roofdier zich heeft gevestigd in Utrecht. Op basis van habitatvoorkeur van de wolf, kan de Utrechtse Heuvelrug (met een ruime cirkel daaromheen) beschouwd worden als leefgebied van de wolf. De subsidie is dan ook voor dierhouders in dit gebied beschikbaar. Gemeenten die hieronder vallen zijn Amersfoort, Soest, Baarn, De Bilt, Bunnik, Zeist, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Woudenberg, Rhenen, Renswoude, Houten en Leusden.
De overige gemeenten in de provincie Utrecht liggen verder af van de Utrechtse Heuvelrug, bestaan vooral uit stedelijk gebied, zijn slecht te bereiken door infrastructuur, kanalen en rivieren of hebben geen geschikt vestigingshabitat voor wolven.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Provincie Utrecht