Kerstverkopen boerderijwinkels nemen verder toe
Corona was een aanjager bij de verkopen van de boerderijwinkels, maar sindsdien neemt de drukte elk jaar toe. LTO Noord is tevreden met deze positieve trend. ‘Producten die boeren verkopen zijn lokale producten. Ze komen van de boerderij zelf of van lokale winkels in de buurt. Ook worden ze vaak mogelijk gemaakt door scholieren in de buurt die een bijbaan hebben op de boerderij. Daarnaast is het kwalitatief vaak ook gewoon heel goed. Zeker met kerst lijken mensen hier heel bewust voor te kiezen, daar worden wij blij van’, aldus Karolien Hupkes, regiobestuurder bij LTO Noord.
Bijna 8.000 bedrijven
Uit de laatste cijfers van de WUR blijkt dat inmiddels meer dan 7.838 bedrijven producten verkopen in de boerderij. Dat is een stijging ten opzichte van 2020 (7.234 bedrijven) en een nog forsere stijging ten opzichte van 2017 (5.735 bedrijven). Op de websites van Lekkerder en Zoek de Boer zijn overzichten te zien van boerderijwinkels in de buurt. Tegelijkertijd zijn er ook veel lokale winkels die samenwerken met boeren en tuinders in hun streek.
Kerstpakketten in trek
Lieke Kregel uit Zuidschermer runt nu al 3 jaar boerderwijwinkel ’t Koehotel, verbonden met het melkveebedrijf van haar familie. Dit jaar heeft zij al bijna 2.000 kerstpakketten verkocht. ‘Ik ben er 5 december 2020 mee begonnen en het was het mooiste sinterklaascadeau wat ik me kon bedenken. Samen met scholieren uit de buurt zijn we iedere kerstperiode keihard bezig met leuke kerstpakketten. De pindarotsjes die we bij de notenboer halen zijn erg populair in het pakket, net als de appelvlierbessensap van een lokaal fruitbedrijf. Maar het meest trots ben ik op ons eigen rundvlees’, aldus Kregel.
Ook veganpakketten
Voor het rundvlees worden de koeien van het familiebedrijf gebruikt. Vleeskoeien die in de natuur grazen. Kregel merkt sowieso dat mensen steeds bewuster bezig zijn met het kopen van producten. ‘Ik krijg soms hele specifieke verzoeken voor bijvoorbeeld duurzaamheidspakketten of veganpakketten. Dat kunnen we natuurlijk ook regelen. De land- en tuinbouw in Nederland is erg breed georiënteerd.’
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen