Zuid-Holland over transitie: Rijk stelt wel extra eisen maar budget is duister
Zuid-Holland is verbaasd en bezorgd over de nieuwe eisen die het Rijk stelt aan de transitie van het landelijk gebied. Deze gaan volgens haar verder dan de wettelijke verplichtingen. Bovendien geeft het Rijk geen duidelijkheid over het geld dat de provincie daarvoor krijgt. Dat is de boodschap die Zuid-Holland geeft aan directeur generaal Transitie Landelijk Gebied, Osinga.
Extra eisen
Zo moet Zuid-Holland naar eigen zeggen akkoord gaan met alle geregionaliseerde NPLG-doelen voor natuur, stikstof, water en klimaat die het kabinet wil opnemen in het ontwerp-NPLG. Verder wil het Rijk dat de provincie de keuzes uitwerkt rond overgangsgebieden Natura2000 en peilopzet in de Zuid-Hollandse veenweidegebieden. Bovendien moet Zuid-Holland globale keuzes maken hoe de landbouw zich in verschillende gebieden kan ontwikkelen. Verder moet de provincie duidelijk maken waar en hoeveel ruimte zij wil maken om de VHR-doelen 2030 (vogel- en habitatrichtlijn), NNN (Natuur Netwerk Nederland) en bossenstrategie te halen. Tot slot moet Zuid-Holland met concrete acties komen die op grond van de natuurdoelanalyses nodig zijn om verslechtering tegen te gaan.
Geen geld
Zuid-Holland stelt echter zonder algemeen beleid en voldoende financiele middelen boeren geen perspectief te kunnen geven op een fatsoenlijk verdienmodel. ‘Daarnaast is er door ontbrekende financiële middelen ook weinig zicht op de uitvoering van natuur-, water- en klimaatprojecten waarvoor nu nog geen geld beschikbaar is in bestaande regelingen.’ De vergunningenproblematiek en het feit dat hier nog geen oplossing voor is speelt hierbij ook een rol, aldus de provincie. ‘Daarbij willen we er graag op wijzen dat de vergunningenproblematiek een bredere blik en aanpak van het Rijk vraagt dan alleen een oplossing voor de PAS-melders. Het is belangrijk dat alle bedrijven een passende toestemming hebben.’
Deadline onhaalbaar
Door alle onzekerheden is volgens Zuid-Holland ook onmogelijk om deadline te halen die de overheid heeft gesteld om met verbeterplannen te komen. Deze ligt tussen 15 augustus en 30 september 2024.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ruth van Schriek