Offensief tegen sclerotinia
De aankondiging van onderzoeker Johan Wander van DLV Plant dat volgend jaar wordt 'gespeurd naar sporen' schoot een van de telers in het verkeerde keelgat. 'Je kunt wel weer gaan speuren en onderzoek is een goede zaak, maar er is een oplossing nodig. Anders is er straks geen bonenteelt meer.' Haastig werd toegevoegd dat wel degelijk naar een bestrijdingsmiddel wordt gezocht.
Lage druk
In de proeven van Jan de Lange van Proeftuin Zwaagdijk is gekeken naar effectieve bestrijdingsmethoden met Rovral, eventueel in combinatie met schoffelen en een ondersteuningsprogramma van Dacom. De stamslabonen zijn door proeftuinmedewerkers geĆÆnfecteerd, want sclerotinia kwam in Slootdorp niet voor. Uit de proeven bleek dat sclerotinia is aan te pakken met Rovral in combinatie met veel water. Contans doet het ook goed, maar dat middel vraagt verschillende herhalingen en het is kostbaar.
Verder onderzoek
De Lange kijkt ook naar sclerotinia in de witlofpennenteelt, in de trek, in peen en in kool. DLV Plant concludeert dat verder onderzocht moet worden waar de ascosporen die de infectie van het gewas veroorzaken vandaan komen, en hoe een betaalbare bodembemonstering op sclerotinia is op te zetten.
Ook is nog niet duidelijk wat het effect is van beheersmaatregelen en wat het optimale toepassingstijdstip van Contans is.
Ten slotte willen de onderzoekers inventariseren welke schimmelbestrijders een nevenwerking tegen sclerotinia hebben.
Tekst: Hans van der Lee
Beeld: Geert Marissen