Watervel ontwikkelt zich in uien
Slijmerige halzen
Het is op het veld al tijdens de afrijping te constateren, als bij het openpellen van de hals slijmerigheid is waar te nemen. U kunt dit controleren door met de duim aan de binnenkant van de buitenste vleesrok te voelen of deze glibberig is. Naarmate de hals minder groen wordt, zal het probleem steeds groter worden. Op dit moment is deze ontwikkeling bij afstervende en/of afrijpende percelen al waar te nemen. Slijmerige halzen drogen minder goed tot zelfs helemaal niet en kunnen tot verrotting overgaan.
Groene halzen
Het is dit seizoen zeer aan te bevelen om de uien te oogsten met nog groene halzen, omdat de halzen ondanks de reƫle kans op watervelactiviteit nog een redelijk gezonde celstructuur hebben. 'Gezonde' groene halzen drogen vele malen beter dan afgestorven slijmerige halzen. Behalve mogelijk minder tarra krijgt u bovendien een betere kwaliteit met minder verwering achter de planken.