Europees Parlement: Halvering gebruik gewasbeschermingsmiddelen afgewezen
Het voorstel wordt ook niet meer naar de milieu- of landbouwcommissie van het parlement teruggestuurd. De Commissie in Brussel rest niets anders dan haar voorstel in te trekken en haar huiswerk helemaal opnieuw te maken.
De Europese Commissie had voorgesteld dat boeren en tuinders nog maar half zoveel gewasbeschermingsmiddelen mogen gebruiken in 2030 als het gemiddelde van een zestal jaren geleden. Het gebruik van ‘zeer gevaarlijke middelen’ wilde ze zelfs met 65 procent inkrimpen tegen 2030.
Nadelig voor boeren
Het Europees Parlement had de Commissie in Brussel herhaaldelijk opgeroepen om over te stappen op het gebruik van producten die planten op een duurzamere manier beschermen. Wat de Commissie op tafel legde, was in de ogen van de meerderheid van het parlement geen ambitieuze doelstelling en nadelig voor de boeren.
De verwerping van het voorstel, waarvoor Frans Timmermans zich nog stevig had ingezet als klimaatcommissaris in Brussel, maakte deel van een pakket maatregelen om de ecologische voetafdruk van het voedselsysteem van de EU te verkleinen en de economische verliezen als gevolg van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies te beperken. In de landbouw- en milieucommissie van het parlement had het nog een meerderheid verkregen.
'Duidelijk 'nee' tegen onrealstische voorstellen'
„Eindelijk zegt het Europees Parlement duidelijk 'nee' tegen de onrealistische voorstellen van de Europese Commissie", reageerde Bert-Jan Ruissen, Europarlementslid voor de SGP.
Rond de vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de land- en tuinbouw ziet de SGP juist veel interessante ontwikkelingen. „Inzet van natuurlijke bestrijders in gesloten teelten en innovaties in mechanische onkruidbestrijding. Dat zijn ontwikkelingen die we zo goed mogelijk moeten ondersteunen."
„Een verplichte halvering van gebruik gewasbeschermingsmiddelen roept grote vragen op. Blijft er zo wel genoeg ruimte over om in te kunnen grijpen bij ziekten en plagen? Ik vrees van niet", waarschuwde Ruissen nog voor de stemming.
Gevoelige gebieden
In gevoelige gebieden zou zelfs helemaal geen gewasbeschermingsmiddelen meer mogen toegepast. Ruissen: „Maar wat zijn gevoelige gebieden? Die definitie was problematisch. Het zou leiden tot een totaalverbod op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in grote delen van Europa, met alle gevolgen van dien voor de voedselproductie."
Hij wil geen “rigide en onhaalbare doelstellingen” meer, maar vooral ondersteuning van initiatieven vanuit de sector en doelt op initiatieven die de milieu-impact verminderen, zoals precisielandbouw en de inzet van laag risico middelen.
Tekst: Jan Schils
Beeld: Bram Teeuwsen