Adema voert intensieve gesprekken over blauwtongvaccin, schapenhouderijsector wil ook geld zien
'Het belangrijkste punt was het zo snel mogelijk stoppen van het enorme dierenleed dat door blauwtong wordt veroorzaakt. We zijn daarom blij met de toezegging dat er intensieve gesprekken gevoerd worden met de farmaceutische industrie om een vaccin te ontwikkelen. Het is van essentieel belang dat dit vaccin in februari 2024 beschikbaar is, en dat dat de minister, evenals in Belgiƫ, garant staat voor afname van een miljoen doses van het vaccin en hiervoor een reservering doet. De minister onderschrijft de punten uit onze noodkreet waarmee we de waarde van de schapenhouderij voor de Nederlandse samenleving beschrijven. Maar er is meer nodig', schrijven Agractie, LTO, KSG, NSFO, NTS, Vee & Logistiek, VGSN, Vleesvee Nederland en SBT in een statement.
Teleurstelling
Ze willen geld zien. 'We zien grote ongelijkheid tussen Europese landen in de wijze waarop overheden extensieve dierhouders waarderen en ondersteunen. In landen als Frankrijk, Spanje en Duitsland bijvoorbeeld zijn veel meer regelingen beschikbaar om schapenhouders te ondersteunen. Vanwege de noodzaak in de sector willen wij het gesprek over manieren om de sector verder te ondersteunen voortzetten en concretiseren. Het is teleurstellend dat de minister hiervoor tot heden nog geen concrete handreiking heeft gedaan. We roepen de politiek nadrukkelijk op extensieve dierhouders en natuurbeheerders voor Nederland te behouden en te ondersteunen in deze buitengewone omstandigheden.'
De schapenhouderijsector zat woensdag om tafel met Adema. Ze trekken aan de bel, de huidige situatie is volgens de vertegenwoordigers zorgelijk. 'De schapenhouderij levert al vele jaren ecosysteemdiensten. Echter, dit staat onder grote druk. Mede omdat de schapenhouderij arbeidsintensief is en moet werken met een zeer laag rendement is het aantal schapen in Nederland sinds 2007 met 57 procent verminderd.' Daar komt nu blauwtong nog eens overheen.