Fotoserie: Zelfzuivelaar Rotteveel Boerenkaas uit Rijpwetering wint kaaskeuring 'Rondom Leiden'
De hoogste score van de dag was voor De Sophiahoeve uit Warmond. Hun boerenboter kreeg van alle vier boterkeurmeesters de maximale 100 punten. De familie Warmerdam van De Sophiahoeve werd daarnaast ook winnaar in de categorie belegen Leidse kaas. Bij de jonge Leidse kaas ging de hoogste waardering naar de familie Heemskerk van boerderij Weidegeluk in Oud Ade.
Familie van der Plas van De Annahoeve in Sassenheim won in de categorie jonge Goudse kaas en familie de Jong uit Zoeterwoude scoorde het hoogst met hun belegen Goudse kaas.
Rauwe melk
De categorie kleine kazen werd gewonnen door familie Hogendoorn van boerderij Nellesteijn in Wassenaar. Familie Hogendoorn uit Waarder won met een truffelgeitenkaasje in de categorie ambachtelijke kazen die niet in aanmerking komen voor het predikaat boerenkaas. Boerenkaas mag alleen zo genoemd worden als het op de eigen boerderij wordt gemaakt van de rauwe melk van eigen koeien.
'Dit jaar werden voor het eerst ook boter en karnemelk gekeurd, zuivelproducten waar de Leidse regio van oudsher om bekend staat omdat ze in combinatie met de Boeren Leidse kaas worden geproduceerd. De karnemelk van familie de Jong van Polderzuivel in Benthuizen kreeg de hoogste score van de keurmeesters', schrijft de organisatie.
Grote opkomst
De opkomst was groot dit jaar: 26 kaas- en zuivelmakers uit de regio brachten samen rond de 80 boerenkazen naar de keuring. De organisatie: 'Er waren ambachtelijk gemaakte kazen in alle soorten en maten - Leidse en Goudse, van jong tot oud, van babyformaat tot kazen van 20 kg. De kaaskeuring onderscheidt daarom verschillende categorieën. Onafhankelijke keurmeesters beoordeelden de kazen op uiterlijk, consistentie, doorsnede, geur en smaak.'
Rondom Leiden wordt al eeuwenlang boerenkaas gemaakt. 'Vroeger door honderden boeren, nu nog slechts door enkele tientallen. Het ambacht van boerenkaasmaken is daarom officieel uitgeroepen tot Nederlands immaterieel cultureel erfgoed. Boerenkaas wordt op de boerderij gemaakt van niet-gepasteuriseerde rauwe melk. Door het organiseren van een onafhankelijke kaaskeuring krijgen de kaasmakende boeren waardevolle feedback waarmee ze hun producten verder kunnen verbeteren. De kaaskeuringen hebben zo een belangrijke rol in het hooghouden van de kwaliteit van de ambachtelijke kaasmakerij.'
De prijswinnaars per categorie:
Kleine boerenkaasjes (< 2 kg):
Fam. Hogendoorn, Nellesteijn, Wassenaar
Jonge Goudse boerenkaas:
Fam. van der Plas, De Annahoeve, Sassenheim
Belegen Goudse boerenkaas:
Fam. de Jong, Zoeterwoude
Oude Goudse boerenkaas:
Fam. Rotteveel, Rijpwetering
Specialiteiten (b.v. kruiden, geiten,20+, 30+, 2015 of ouder):
Fam. Rotteveel, Rijpwetering (met een overjarige Goudse)
Jonge BoerenLeidse:
Fam. Heemskerk, Boerderij Weidegeluk, Oud Ade
Belegen BoerenLeidse:
Fam. Warmerdam, De Sophiahoeve, Warmond
Overige ambachtelijke kaas:
Fam. Hogendoorn, Waarder
Karnemelk:
Fam. de Jong, Polderzuivel, Benthuizen
Boter:
Fam. Warmerdam, De Sophiahoeve, Warmond
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Kaaskeuring Rondom Leiden
Bron: Kaaskeuring Rondom Leiden