Wat is de link tussen extra natte natuur en blauwtong? Tweede Kamer wil een onderzoek
Een meerderheid van de Kamerleden wil een onderzoek naar de blauwtongvariant, die momenteel (melk)veehouders veel hoofdbrekens kost. Een motie van Tweede Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) werd dinsdag aangenomen. Een duidelijk signaal aan het ministerie van LNV, maar geen verplichting.
Knut
Boeren uit de provincie Utrecht wezen eerder al op vernatting van natuur als boosdoener. De knut, een kleine mug, is daardoor mogelijk aan een opmars bezig. En het grazende vee de dupe. Want een besmette knut kan de graasdieren dodelijk verwonden. Koeien redden het (met een dip in productie en oplapmiddelen) vaak nog wel, maar schapen gaan er aan onderdoor.
Reden voor Van Haga om een motie in te dienen voor onderzoek. De Tweede Kamer is het nu met hem eens: het ministerie moet een onderzoek instellen naar het vervelende virus.
Aangenomen motie Wybren van Haga
De Kamer,
gehoord de beraadslaging,
verzoekt de regering om onderzoek te laten uitvoeren naar de herkomst van de blauwtongvariant die op dit moment in Nederland voorkomt en of deze elders in Europa ook voorkwam voor deze in Nederland werd geconstateerd, en de mogelijk accelererende rol van vernatting van natuurgebieden, en de verspreiding van de knut die blauwtong overbrengt, daarbij gelet op de eerste gevallen, de windrichting, de locatie van Schiphol en de haven van Rotterdam, en gaat over tot de orde van de dag. Van Haga