'Natuurbeleid als boosdoener opmars blauwtongvirus te simpel gesteld door boeren'
Ze geven daarmee tegenwicht aan de Utrechtse oppositiepartijen BBB, PVV, SGP, JA21 en 50Plus, die aan het provinciebestuur (Gedpeuteerde Staten) om opheldering vroegen. Zorgt meer waterrijke natuur voor een opmars van de knut? De fracties kregen berichten van lokale boeren uit de regio Groot Wilnis-Vinkeveen. Deze stellen dat het Utrechtse natuurbeleid bijdraagt aan een verhoogd risico op dierziekten zoals blauwtong.
Libellen en vissen
Statenleden Jesseka Batteau (Partij voor de Dieren) en Marjolein van Elteren (GroenLinks) zijn het eeens dat het bestrijden van de knut een oplossing kan zijn om verspreiding van het blauwtongvirus te voorkomen, maar ze vragen aan Gedeputeerde Staten of er wel voldoende aandacht is voor de leefgebieden van natuurlijke vijanden van de knut, zoals salamanders, kevers, libellen en vissen.
'Sommige boeren stellen dat het verhoogde waterpeil ten behoeve van de remming van bodemdaling en natuurontwikkeling gezorgd heeft voor meer steekvliegen en daarmee de verspreiding van het virus. Dat is echter te simpel gesteld, want de groei van de populatie komt ook én vooral door bemesting, onvoldoende doorstroom van water en onvoldoende dieper water voor vissen', schrijven de Statenleden. 'Als dat wel aanwezig is, ontstaat er een biodivers leefgebied.'
Vernatting
Partij voor de Dieren en GroenLinks hebben aan het college van Gedeputeerde Staten gevraagd of zij het verloop het blauwtongvirus in de provincie volgt, wat nu de stand van zaken is en welke bedrijven hierdoor zijn getroffen. Verder vragen de partijen of er inderdaad een verband is tussen het vermeende toegenomen aantal steekvliegen en het verspreiden van het virus en welke rol de vernatting van natuur en verschillende typen landbouw hierbij spelen.
Ook willen de partijen weten welke maatregelen de provincie heeft genomen om een goed leefgebied te creëren voor natuurlijke vijanden van de steekmug. En hoe het dus staat met de ecologische kwaliteiten van de natte natuurgebieden. Daarnaast willen de partijen weten welke maatregelen boeren zelf kunnen nemen en welke maatregelen het college nu gaat nemen om de situatie zoveel mogelijk te verbeteren. GroenLinks zit overigens zelf in de coalitie van Utrecht, PvdD is een oppositiepartij.