Landbouwminister Adema zet vol in op vaccinatie tegen blauwtong
Op dit moment is er geen vaccin op de markt tegen het type blauwtong dat rondwaart door Nederland (serotype 3). In Afrika is er mogelijk wel een werkend vaccin. Kamerlid Eline Vedder (CDA) wilde daarom van de minister tijdens het vragenuur weten of dit vaccin met spoed toegelaten kan worden. „Voordat de knutten uit de winterslaap komen en in het voorjaar de tweede golf losbarst.”
Vaccin uit Afrika
Het ministerie bekijkt momenteel of het vaccin uit Afrika een mogelijkheid is. Veiligheid is daarbij wel belangrijk, benadrukt Adema. „We willen voorkomen dat er met de komst van een vaccin andere typen blauwtong ons land binnengelaten worden. Dat is in 2006 en 2008 wel gebeurd. Er waren toen twee typen blauwtong en er kwam toen een derde type bij door middel van het vaccineren. Het moet volstrekt veilig zijn.”
Daarnaast zijn farmaceuten dichterbij huis bezig om te kijken of er nieuw vaccin tegen blauwtong op de markt gebracht kan worden. „Voor andere serotypen blauwtong zijn er wel vaccins en daarom kan er mogelijk vrij snel een nieuwe ontwikkeld worden”, aldus de minister.
Veiligheid
Vedder houdt wel twijfels over of er op tijd een vaccin is en vraagt of het Rijk niet alvast met de toelatingsprocedure gestart kan worden omdat er nog geen vaccin beschikbaar is. Volgens de minister zit daar het probleem niet. „Het vaccin in Afrika wordt als hoopvol gezien als deze veilig is, dan kunnen we deze ook versneld toelaten. Daar zit het probleem niet in. Ik hoop dat de farmaceuten dan ook snel kunnen opschalen. Alleen gezien de ervaring met het verleden, willen we niet geconfronteerd worden met een nieuw type blauwtongvirus. We vragen daarom de leverancier om extra informatie zodat we de veiligheid goed kunnen beoordelen. Daar zitten we nu bovenop, alleen kun je nooit voorspellen of het vaccin hier gaat werken.”
De minister kan nog niet concreet aangeven wanneer het vaccin er is. „Het is niet zo dat dit binnen een maand geregeld is. Het zou mooi zijn als er voor de volgende uitbraak in het voorjaar een vaccin is.” De verwachting is dat dan het virus weer oplaait omdat de knutten dan weer actiever worden. „Ik ga geen datum noemen. We doen er alles aan”, motiveert Adema.
Waterrijke gebieden
Caroline van der Plas (BBB) wil weten of er eventueel een verband is tussen het aantal blauwtongbesmettingen en natte natuur, zoals plasdrassen, moerasgebieden en stilstaand water en of er eventueel minder waterrijke gebieden aangelegd moeten worden in regio’s met veehouderij.
Adema: „Op dit moment zijn er geen feitelijke wetenschappelijke analyses op basis waarvan je kunt zeggen dat er een relatie is. Ondanks dat er meer drassige gebieden zijn bijgekomen sinds de vorige uitbraak, is de verspreiding van het virus volgens hetzelfde patroon verlopen.”
Schade vergoeden
Thom van Campen (VVD) wil weten of veehouders zich kunnen verzekeren tegen een besmetting. „Is de minister bereid, in aanloop naar de komst van een vaccin, om zich te verzekeren?”, vraagt hij aan Adema.
„Het is lastig om je huis te verzekeren als het in brand staat. Dat is hier ook het geval”, aldus Adema. Dat heeft er mee te maken dat blauwtong een andere status heeft dan bijvoorbeeld vogelgriep, waardoor de verantwoordelijkheid in eerste instantie bij het bedrijfsleven en de sector zelf ligt.
„Bij vogelgriep hebben we ruimingen en een Diergezondheidsfonds (DGF), van waaruit schade van vergoed kan worden. De schapensector heeft ervoor gekozen om niet te werken met het DGF. Dit betekent dat je nu niet vanuit solidariteit wat kan doen.”
Volgens Adema heeft praten met verzekeringsmaatschappijen geen zin. „Laten we eerst alles op alles zetten voor een nieuw vaccin, zodat we een uitbraak volgend jaar kunnen voorkomen.”
577 besmettingen
Op dit moment zijn er 577 bevestigde blauwtongbesmettingen in Nederland. „Dat aantal groeit enorm. Een paar dagen geleden zaten we namelijk nog op 300. We verwachten dat blauwtong de komende periode nog verder om zich heen zal grijpen”, besluit Adema.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Tweede Kamer