Advies voor boeren na brand afvalverwerker Rozenburg: maai het gras en voer het af
Na de brand die ruim een week geleden woedde, is dioxine in de omgeving neergekomen. Eerder deze week kwam daarom al het advies van de GGD Rotterdam-Rijmond om vee binnen te houden in een groot risicogebied rond de afvalverwerker dat loopt tot de plaats Schipluiden.
Na aanvullend onderzoek naar dioxines in grasland is de risicozone afgeschaald tot de directe omgeving rond AVR omdat hierbuiten de hoeveelheid dioxines onder de norm ligt. Boeren buiten deze zone hoeven het vee dus niet meer binnen te houden en mogen de melk weer leveren.
Gras maaien
Boeren in het risicogebied tussen Maassluis, Maasland en Vlaardingen krijgen het advies om het gras te maaien en dit af te voeren. Verder worden veehouders door de GGD dringend verzocht om grazend vee binnen te houden totdat het gras is gemaaid. Zolang de weidedieren het besmette gras eten, bestaat namelijk de kans dat de geproduceerde melk te hoge waarden dioxines bevat en niet voor consumptie geschikt is.
Veehouders met melkgevende dieren die de melk leveren aan een zuivelverwerker volgen de instructies van hun zuivelverwerker die bij huisverkoop geldt.
Maatregelen houders (hobby)kippen
Andere maatregelen gelden voor de houders van (hobby)kippen. Zij worden ook verzocht om hun kippen binnen te houden totdat de grond in de ren en rond het hok van een laag schone grond of zand is voorzien. Het aanbrengen van tegels kan ook een oplossing zijn.
Daarnaast adviseert de GGD om de kippen te voeren vanuit een bak en het voer dus niet uit te strooien op de grond. Dat geldt ook voor het bijvoeren met groentes. Totdat adviezen zijn opgevolgd, is het verstandig om nog geen eieren te eten en te verkopen. Eieren die op vrijdag zijn gelegd tot twee dagen na het opvolgen van de adviezen moeten worden weggegooid.
Groente en fruit uit eigen tuin kunnen, na goed wassen en schillen, worden gegeten.
Dioxines
Mensen krijgen dioxines voornamelijk binnen door het eten van dierlijke vetten, vlees, ei, melk en (vette) vis. Bij voeding uit de winkels controleert de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) of de normen niet worden overschreden. Dioxines worden niet via de huid en slechts zeer beperkt via de ademhaling opgenomen.
Langdurige inname van dioxines kan zorgen voor een slechter werkend afweersysteem, een verminderde vruchtbaarheid en kanker. De inname van dioxines is niet te voorkomen, omdat het overal voorkomt. Wel is vastgelegd hoeveel dioxines er maximaal in voedingsmiddelen en diervoeder mag voorkomen. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat het huidige Nederlandse voedingspatroon leidt tot het ophopen van risicovolle hoeveelheden in het lichaam.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: GGD Rotterdam-Rijnmond