Utrechtse oppositie wil duidelijkheid over relatie blauwtongvirus en natuurbeleid
De fracties kregen berichten van lokale boeren uit de regio Groot Wilnis-Vinkeveen. Deze stellen dat het Utrechtse natuurbeleid bijdraagt aan een verhoogd risico op dierziekten zoals blauwtong, omdat deze wordt overgedragen door knutten (kleine muggen die het virus kunnen overdragen, red.).
De partijen hebben ook beeldmateriaal ontvangen van een boer dat laat zien wat voor een impact het heeft op zijn koeien. De desbetreffende agrariërs leggen een verband tussen de aanleg van meer moerasgebieden en daarmee het toegenomen risico op infecties bij vee. 'Dat baart ons zorgen', stellen BBB, PVV, SGP, JA21 en 50Plus.
Onderzoek instellen
Zo willen ze van het college weten of de beweringen van de boeren kloppen en hoe het kan dat bij natte teelten, zoals lisodde, tot wel 10.000 knutten per vierkante meter kunnen leven, in tegenstelling tot een normale sloot waar dit aantal slechts 100 per vierkante meter is.
Daarnaast vragen ze of het college een onderzoek wil instellen naar de mogelijke relatie tussen het Utrechts natuurbeleid en het welzijn van landbouwdieren in de betreffende regio’s. Welke maatregelen is Gedeputeerde Staten bereid te nemen om de zorgen van de boeren serieus te nemen en om dierenleed, als mogelijk gevolg van het natuurbeleid, te voorkomen?', vragen ze.