Gratis online cursus over groenbemesters
Wat zijn de voordelen van het telen van een groenbemester? En hoe kom ik tot een goede keuze? Deze elementen komen aan bod in de nieuwe online cursus over groenbemesters. Deze cursus duurt een uur(tje), is gratis en boeren kunnen dit in hun eigen tempo en tijdstip volgen op mobiel of pc.
Online kennissessies
In de online kennissessies worden de belangrijkste redenen om een groenbemester te telen behandeld. Daarnaast wordt uitgelegd hoe boeren tot een keuze voor een groenbemester kunnen komen. Op hoofdlijnen komen de soorten groenbemesters, hun eigenschappen en de voor- en nadelen aan bod. De twee online sessies duren ieder ongeveer een half uur om door te nemen. Naast uitleg krijgen de deelnemers met filmpjes, vragen en stellingen meer informatie over groenbemesters.
Leerplatform
Deze online cursus over groenbemesters is te vinden op het leerplatform ‘leren voor ons allemaal’. Na het invullen van een aanvraagformulier, krijgen deelnemers per mail de gratis toegangscode toe gestuurd. Na het invullen van deze toegangscode kunnen ze aan de slag.
Van onderzoek naar praktijk
Deze online leeromgeving is ontwikkeld door het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) in samenwerking met Wageningen University & Research (WUR). ‘Groenbemesters spelen een ontzettend belangrijke rol in bodem- en waterbeheer’, zegt Hedwig Boerrigter van DAW. ‘Voor het DAW is de inzet van groenbemesters een van de (vele) praktijkrijpe maatregelen die we adviseren aan boeren om te gebruiken. Het draagt bij aan de doelen voor schoon en voldoende water en een gezonde bodem. Bovendien is een mooi voorbeeld hoe de brede samenwerking binnen de Kennisdeal Akkerbouw & Vollegrondsgroente zorgt voor concrete middelen om kennis te delen met boeren.’
Bodemgezondheid
Groenbemesters spelen een belangrijke rol bij het behouden en verbeteren van bodemgezondheid, aldus DAW. ‘Ze kunnen aaltjes beheersen, helpen bij het voorkomen van erosie, verbeteren de bodemstructuur en bevorderen de biologische activiteit. Door voedingsstoffen uit de bodem vast te leggen, voorkomen groenbemesters dat voedingsstoffen uitspoelen en verloren gaan.’
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen