Blauwtong rukt op, inmiddels 137 besmettingen vastgesteld
In eerste instantie kwam de ziekte voornamelijk voor op bedrijven in het gebied tussen Amsterdam en Utrecht. Volgens een overzicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is de besmettelijke ziekte nu echter ook aangetroffen op bedrijven in Gelderland, Flevoland en Overijssel, met Holten als meest oostelijke besmetting. Bovendien breidt de ziekte zich zuidwaarts uit in Zuid-Holland.
Nederhorst den Berg is momenteel het zwaarst getroffen, met negen besmettingen. In Loosdrecht zijn de afgelopen weken zeven gevallen van blauwtong vastgesteld.
15 kilometer per week
De snelheid van de verspreiding van het BTV 3-virus, dat blauwtong veroorzaakt, is vergelijkbaar met die van het BTV 8-virus dat in de jaren 2006-2008 heerste. Destijds verspreidde het virus zich, ondanks vervoersbeperkingen, met een snelheid van 10 tot 15 kilometer per week.
De deskundigengroep dierziekten verwacht dat de infectie zich voor het einde van november door heel Nederland heeft verspreid. Er lijken nu meer besmette knutten te zijn dan tijdens de vorige uitbraak 17 jaar geleden, en de omstandigheden voor knutten om te overleven zijn gunstiger. Volgens deskundigen is het waarschijnlijk dat er na de winter een nieuwe opleving van het virus zal optreden.
Blauwtong wordt verspreid door de beet van een knut die besmet is met het virus. Bij ernstig zieke dieren kleurt de tong blauw. Andere symptomen die kunnen wijzen op blauwtong zijn hoge koorts, overmatig speeksel, zwelling van de kop, tong of lippen, pijn en ontsteking van de kroonrand van de hoeven.
Meldplicht
Voor vermoedens van blauwtong geldt een meldplicht, die kan worden ingediend bij de eigen dierenarts. Deze zal vervolgens door middel van een bloedmonster bevestigen of er daadwerkelijk sprake is van blauwtong. Als een melkveehouder besluit om geen bloedmonster te laten nemen, moet dit alsnog worden gemeld bij de NVWA.