Behandeling van transitiemiljarden lijkt door te kunnen gaan in Eerste Kamer
De vijf fracties zijn samen goed voor 27 van de 75 zetels in de senaat en dat is geen meerderheid. Wel is het zo dat partijen nog tot 26 september kunnen aangeven welke onderwerpen ze controversieel willen verklaren. Eventueel kan er dus nog een meerderheid ontstaan, als genoeg fracties de komende week besluiten om de behandeling uit te stellen totdat er een nieuwe regering zit. Op 3 oktober wordt er officieel gestemd over welke onderwerpen controversieel worden verklaard.
Met de Tijdelijke wet Transitiefonds landelijk gebied en natuur wil het kabinet de maatregelen bekostigen die de provincies nemen op het gebied van stikstof, water en klimaat. In het fonds zit in totaal 24,3 miljard. Nadat alle provincies de provinciale plannen (PPLG's) hebben bekendgemaakt, werd al duidelijk dat het budget ver wordt overschreden. Van der Wal gaf aan dat er niet meer geld is dan de 24,3 miljard en dat provincies dus moeten bekostigen wat echt nodig is. Daar kwam vervolgens weer kritiek op uit de regio.
Drijfzand
De Eerste Kamerfractie van de BBB, de grootste partij in de senaat, is zeer kritisch op de transitiemiljarden en vraagt zich af of het geld wel goed besteed gaat worden. De partij concludeert dat de wet is gebouwd op drijfzand.
Tweede Kamer
In de Tweede Kamer kon de wet rekenen op een meerderheid van 79 van de 150 zetels. Uiteindelijk stemden enkel de coalitiepartijen, samen met Liane den Haan en Nilüfer Gündoğan, voor de wet. Daarmee kreeg die een nipte meerderheid in de Tweede Kamer.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Eerste Kamer
Bron: Eerste Kamer