Zuid-Holland onderzoekt of Porthos-uitspraak handvaten biedt voor PAS-melders
De Raad van State oordeelde in augustus dat er extra stikstofuitstoot mag plaatsvinden op een overbelast natuurgebied. Hoofdredacteur Robert Ellenkamp stelde daarna in zijn wekelijkse column op Agraaf.nl dat deze uitspraak handvaten biedt voor provincies om PAS-melders te legaliseren. De vraagstellers verwijzen naar de column en willen van het college weten of de Porthos-uitspraak inderdaad mogelijkheden biedt voor deze boerenbedrijven. Het provinciebestuur bestudeert de Porthos-uitspraak nog en informeert de Staten binnenkort over wat er allemaal mogelijk is.
Geen stikstofruimte
Daarnaast willen de vijf fracties weten welke acties de provincie heeft ondernomen sinds maart 2022, toen de Staten een motie aannamen waarmee opgeroepen werd om duidelijkheid te verschaffen aan PAS-melders. Het college stelt in het antwoord dat het Rijk primair verantwoordelijk is voor het beschikbaar stellen van stikstofruimte voor de legalisatie. Dit doet het kabinet door de stikstofruimte die vrijkomt via de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) en de plusregeling (Lbv+) voor piekbelasters voor een deel aan PAS-melders toe te kennen. Deze stoppersregelingen hebben tot nu toe voor Zuid-Holland geen stikstofruimte opgeleverd.
De provincie draagt naar eigen zeggen op een aantal aspecten ook actief bij aan legalisatie, door bijvoorbeeld bedrijven in de gebiedsprocessen te informeren over de mogelijkheden en door in te zetten op maatregelen die stikstofruimte opleveren voor PAS-melders.
Geen PAS-melders
Het Rijk heeft in 2022 elegalisatieprogramma voor PAS-melders vastgesteld. BBB, VVD, CDA, SGP en ChristenUnie willen weten hoeveel bedrijven niet aan de voorwaarden van dit programma voldoen. Tot nu toe blijken in Zuid-Holland 35 van de ongeveer 200 aanmeldingen geen PAS-melders te zijn en dus niet voor legalisering in aanmerking te komen.
Dit is een voorlopig aantal omdat van ongeveer de helft van het totaal aantal aanmeldingen nog niet de benodigde informatie is ontvangen om te kunnen verifiëren of ze PAS-melder zijn en onder het legalisatieprogramma vallen. Deze bedrijven krijgen de gelegenheid om hun aanmelding aan te vullen. Bij een klein aantal dossiers komt uit de verificatie naar voren dat inmiddels geen natuurvergunning nodig is en dit is aan de betreffende melders bevestigd door een bestuurlijk rechtsoordeel.