Nieuwe Aerius kan gevolgen hebben voor lopende procedures
Bij de jaarlijkse actualisatie worden actuele gegevens over de uitstoot en neerslag van stikstof samen met recente wetenschappelijke inzichten verwerkt in de nieuwe versie van Aerius. Onderdeel van de actualisatie dit jaar is bijvoorbeeld het verwerken van de uitkomsten van het onderzoek over de herziening van de KDW.
Bronnen en habitattypen
'Gegevens over en inzichten in bijvoorbeeld bronnen die stikstof uitstoten, rekenmodellen, habitattypen of leefgebieden in natuurgebieden ontwikkelen zich voortdurend, ook als gevolg van veranderende omstandigheden', aldus BIJ12 in een toelichting. Deze data komen van het RIVM en van kennisinstituten als het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), TNO en de Universiteit Wageningen (WUR). 'Daarnaast worden een aantal functionele wijzigingen doorgevoerd in Aerius', meldt BIJ12 verder.
Gevolgen lopende procedures
Het is wettelijk verplicht om bij vergunningverlening uit te gaan van de actuele versie van Aerius. Vanaf 5 oktober is het wettelijk verplicht om Aerius Calculator versie 2023 te gebruiken voor toestemmingverlening bij vergunningen. Bij lopende procedures betekent dit, dat een nieuwe berekening uitgevoerd moet worden. Na de actualisatie zal de uitkomst van de berekeningen met Aerius 2023 mogelijk anders zijn dan bij doorrekenen met de vorige versie van Aerius.
‘Voor nieuwe aanvragen kan het – gezien de doorlooptijd van aanvraag tot besluit – daarom verstandig zijn om met de berekening te wachten op de nieuwe versie van Aerius’, adviseert BIJ12.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen