Theo Warmerdam ingehuldigd door Remoudou-kaasgilde
Warmerdam werd door het kaasgilde toegelaten omdat de makers van de bekende Hervé-kaas hem als een geestverwant zien, die zich ook inzet voor behoud en promotie van een eeuwenoud streekproduct.
Historie levend houden
De kaasmakers uit het Land van Hervé, vlak over de grens met Zuid-Limburg, verenigden zich in 1960 in het gilde om samen met ambassadeurs de historie van hun kaas levend te houden en de gastronomische rijkdom uit te dragen. In ceremonieel historisch tenue houden ze tijdens het kaasfeest ‘Fête du Fromage’ hun jaarlijkse bijeenkomst.
Eregast
BoerenLeidse-producent Theo Warmerdam, zelf twaalfde generatie kaasmaker in zijn familie, werd dit jaar door het gilde als eregast uitgenodigd. Met een lofrede werd hij benoemd tot Seigneur du Remoudou. Warmerdam beschouwde het als mooie erkenning voor zijn kaas en zijn werk: ‘Om hier als eregast te worden uitgenodigd op het mooie kasteel van Harzé is al leuk, maar zo’n erkenning geeft het nog extra glans. En het is mooi om te merken hoe je als kaasmakers onderling elkaars taal niet echt hoeft te spreken om elkaar toch goed te verstaan.’
Roemrijke historie
Net als de BoerenLeidse kaas met Sleutels hebben de Rommadou Hervé kaasjes een historie die teruggaat tot de Middeleeuwen. Beide zijn een historische boerenkaas en een officieel erkend streekproduct, dat door een steeds kleiner aantal kaasmakers geproduceerd wordt. In de jaren ‘90 kreeg de kaas net als de BoerenLeidse-met-Sleutels het Europese predicaat van beschermde oorsprongsbenaming (BOB).
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: De Sophiahoeve