Nieuwe fokwaarden voor geitenhouderij
Tienduizenden metingen van melkgeiten in Nederland, België, Canada en Slovenië zijn als input gebruikt voor deze ontwikkeling. Aan de ontwikkeling is twee jaar gewerkt. In lijn met de missie van GIC om fokkerij op een gebalanceerde manier te benaderen (balanced breeding), worden er zowel fokwaardes berekend voor productie eigenschappen als functionele eigenschappen.
Ureum en celgetal
Naast het fokken op een hoge productie van kilogram melk, vet en eiwit worden er twee voor de melkgeitenhouderij unieke fokwaarden geïntroduceerd: een fokwaarde voor het ureum gehalte in de melk en een fokwaarde voor het celgetal. Door te fokken op een lager melkureum wordt de benutting van eiwit door de geit verbeterd, hetgeen de voerkosten per kg eiwit verlaagt. Het melkureum is bovendien sterk gecorreleerd aan de hoeveelheid ureum in de urine: minder ureum in de urine zorgt voor een lagere ammoniakvorming in potstallen, niet onbelangrijk in de huidige stikstofdiscussie. De fokwaarde voor celgetal is de eerste belangrijke stap richting het fokken op diergezondheid. Een hoog celgetal is een belangrijk symptoom van subklinische uierontsteking, hetgeen resulteert in een lagere melkproductie en vervroegde afvoer.
Naast fokwaardes voor de genoemde specifieke eigenschappen, lanceert GIC ook een eigen totaal index: de GIC-index. In deze index worden de productie kenmerken (kilogram vet en eiwit) meegewogen maar ook de fokwaardes van ureum en celgetal. Door de GIC-index te hanteren in het fokprogramma, gaan productiestijging, efficiënt gebruik van eiwit en daling van het celgetal hand in hand.
Publicatie
De fokwaardes voor de KI bokken uit het GIC-fokprogramma worden online gepubliceerd op de website van GIC. De fokwaardes van alle individuele dieren worden teruggekoppeld naar de nucleus bedrijven die samenwerken met GIC. Begin 2024 zal GIC samen met NSFO een online-managementprogramma voor melkgeitenhouders lanceren, hetgeen toegankelijk is voor alle veehouders, in binnen- en buitenland. GIC kan voor iedere geïnteresseerde melkgeitenhouder de GIC-fokwaardes van de dieren berekenen.
Over de partners:
Goat Improvement Company (GIC) is een fokkerijorganisatie opgezet vanuit een samenwerkingsverband van melkgeitenhouders uit verschillende landen, die samen een fokkerij programma hebben opgezet. Achter GIC staan niet alleen melkgeitenhouders, maar ook ervaren onderzoekers, fokkerij deskundigen en professionele distributeurs. De Deense melkveefokkerij organisatie Vikingdanmark is mede-eigenaar van GIC.
NSFO is in de melkgeitenhouderij actief met diergezondheidsprogramma’s voor CL en CAE en heeft een erkend fokprogramma voor de Nederlandse witte geit/Saanen. Op fokkerijgebied voert zij daarnaast vele fokprogramma’s uit voor de Nederlandse schapensector inclusief de berekening van de daarbij horende fokwaarden.
Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) staat op de eerste plaats in de wereld op het gebied van land- en bosbouw, volgens de QS Word University Rankings. Onderzoekers aan WUR hebben sinds jaar en dag fundamentele bijdrages geleverd aan fokkerijprogramma’s over de hele wereld, voor verschillende diersoorten en in samenwerking met andere universiteiten als wel het bedrijfsleven.