Omgevingsdienst: 'Nieuwe veenplas bij vleeskuikenbedrijf maakt insleeprisico op vogelgriep niet groter'
Vleeskuikenhouder maakt bezwaar tegen nieuw watergebied achter zijn bedrijf
Er is volgens de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) niets mis met het graven van het nieuwe watergebied in de Polder Bloemendaal, vlak achter het vleeskuikenbedrijf van Uitbeijerse aan de Henegouwerweg (N207) bij het Gouwe-aquaduct in Waddinxveen.
In het graslandgebied is met de Gouwe en brede poldersloten al zoveel water dat de 80.000 vleeskuikens geen extra risico’s lopen op vogelgriep door wilde watervogels, volgens de Omgevingsdienst Midden-Holland. Het gras en het water rondom het vleeskuikenbedrijf trekken nu al watervogels die er broeden en foerageren, redeneert de Omgevingsdienst.
Bezwaar
De commissie bezwaarschriften van de gemeente wordt door de Omgevingsdienst dan ook geadviseerd om het protest van de Waddinxveense vleeskuikenhouder tegen een nieuwe veenplas van twee meter diep op een steenworp afstand van zijn stallen naast zich neer te leggen.
De insleepkans op vogelgriep bij Uitbeijerse door de nieuwe veenplas zijn volgens de omgevingsdienst zo lastig toe te schrijven aan die ene nieuwe veenplas dat aan het belang van de watercompensatie een doorslaggevend gewicht wordt toegekend.
Geen stikstofneerslag
De langgerekte veenplas van 7.500 vierkante meter dient vooralsnog voor de komende tien jaar als vervangende waterberging voor de bouw van een groot distributiecentrum langs de Nieuwe Gouwe Oostzijde in Gouda aan de andere kant van de Coenecoopbrug.
Verder is de omgevingsvergunning alsnog onderbouwd met berekeningen dat het graven van de veenplas en het ter plekke opslaan van de grond niet voor stikstofneerslag zorgt in de vijf kilometer verderop gelegen Polder Stein in Reeuwijk.
Dat de waterpartij wordt gegraven vooruitlopend op het aanpassen van het bestemmingsplan vindt de Omgevingsdienst geen bezwaar, want die kan later met herstel van het maaiveld altijd nog worden gedempt. Uitbeijerse is echter bang dat de plas met beplanting na tien jaar misschien wel altijd zal blijven, schrijft het Algemeen Dagblad.