259 boeren komen niet in aanmerking voor legalisatieprogramma PAS
Deze komt namelijk uit een brief van 30 juni 2023 waarin minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) de Tweede Kamer informeert over de voortgang van het PAS-legalisatieprogramma.
In de brief staat dat van het totale aantal van 2488 meldingen van 596 meldingen is vastgesteld of zij via het legalisatieprogramma een oplossing krijgen. 107 meldingen hebben inmiddels al een oplossing gevonden, 230 voldoen aan de criteria en 259 meldingen voldoen niet aan de criteria van het legalisatieprogramma dat het Rijk in het leven heeft geroepen. Hoewel de brief al van 30 juni 2023 is, zijn dit nog steeds de actuele cijfers. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van LNV weten.
De 259 boeren die een melding hebben gedaan, maar niet voor het legalisatieprogramma in aanmerking komen, kunnen wel zelf een vergunningaanvraag doen. Hiervoor moet de ondernemer zelf stikstofruimte verwerven. Dit kan door bijvoorbeeld het houden van minder dieren, innovaties of het zelf verwerven van stikstofruimte (salderen).
Geen fraude
Dat een ondernemer niet voldoet aan de criteria, betekent niet dat er sprake is van fraude, zo legt een woordvoerder uit. „Wij gaan ervan uit dat alle meldingen ter goeder trouw zijn geweest en dat de criteria tot gevolg zullen hebben dat enkele oorspronkelijke meldingen toch niet als PAS-melders beschouwd kunnen worden in het kader van het legalisatieprogramma."
Het kan zijn dat de desbetreffende ondernemer onbewust een PAS-melding heeft ingediend als het projecteffect minder was dan 0,05 mol of meer dan 1 mol. Ook kan het zijn dat ten tijde van het indienen van de PAS-melding de grenswaarde van het Natura 2000-gebied was verlaagd naar 0,05 mol. In dit geval is het aanvragen van een natuurvergunning wel nodig.
De provincie is verantwoordelijk voor wat boeren moeten doen die niet aan de criteria van het legalisatieprogramma voldoen.
Voortgang legalisatieprogramma in cijfers
In totaal zijn 1992 dossiers van de 2488 dossiers in behandeling. Van de 596 meldingen waarvan is vastgesteld of zij een oplossing krijgen;
- voldoen 230 meldingen aan de criteria van het legalisatieprogramma en hebben nog ruimte nodig;
- voldoen 259 meldingen niet aan de criteria van het legalisatieprogramma. Dat is circa 13 procent van het aantal opgepakte verzoeken. Omdat het vaststellen hiervan makkelijk gaat, is dit aantal relatief hoog;
- hebben 107 meldingen reeds een oplossing.
Van de 107 meldingen met een oplossing hebben:
- 14 melders inmiddels een vergunning verleend gekregen;
- 51 meldingen hebben geen legalisatie nodig omdat er sprake is van dubbele aanvragen (11) of omdat er door de maximale rekenafstand van 25km geen berekende stikstofdepositie op natuur is (40);
- 40 meldingen hebben een bestuurlijk rechtsoordeel gekregen en 2 melding een positieve weigering omdat er geen stikstofruimte nodig is voor legalisatie; zij passen binnen hun bestaande toestemming.
259 op 596 meldingen lijkt relatief veel. Een woordvoerder van LNV legt uit dat dit geen goed beeld geeft van de verhoudingen tussen meldingen die wel en niet aan de criteria voldoen. 'Het is immers sneller te zien of meldingen niet voldoen aan de criteria dan als ze wel voldoen, en de dossiers die niet aan de criteria voldoen, zijn dan ook sneller afgehandeld. Bijvoorbeeld: het is snel te zien als de oorspronkelijke melding meer dan 1 mol betrof, en daarmee meteen niet in aanmerking komt voor legalisatie. Terwijl álle criteria gecheckt moeten zijn om vast te stellen dat een melding wél in aanmerking komt voor legalisatie.'