Waterschappen in heel Nederland nemen maatregelen om wateroverlast te beperken
Op verschillende plaatsen op Goeree-Overflakkee lagen de waterpeilen al ver boven het zomerpeil. Hierdoor ontstond plaatselijk wateroverlast, waarop de Hollandse Delta noodpompen plaatste om het overtollige water sneller af te kunnen voeren. De noodpompen staan in de peilgebieden rondom de gemalen Duivenwaard, Zuidhoek en Battenoord. Op de overige Zuid-Hollandse eilanden waren maatregelen niet nodig.
Hoger dan normaal
De waterpeilen in het gebied van het waterschap Drents Overijsselse Delta stonden hoger dan het normale maximumpeil. Daarom schakelde het waterschap terug tot het maximale peil van voor de zomer. Hierdoor is in gebieden waar dit mogelijk was 5 tot 20 centimeter water ‘afgeroomd’.
Onttrekkingsverbod
Daarnaast trok het waterschap Limburg dit weekend droogtemaatregelen in. Het onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater zoals beken en sloten in Zuid-Limburg is niet langer nodig. ‘De regen is zeer geleidelijk en over een langere periode gevallen. Dat is positief voor de beekafvoeren en de grondwaterstanden, alsook voor de natuur en de landbouwgewassen’, laat Chrit Wolfhagen, lid van het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg, weten. Wel geeft het waterschap aan dat het kan zijn dat weersomstandigheden de komende tijd ervoor zorgen dat het onttrekkingsverbod opnieuw van kracht wordt.
Nog steeds zuinig met water
Waterschap De Dommel benadrukt dat het nog steeds belangrijk is om water vast te houden. Na mei en juni was de regen welkom en zijn de grondwaterstanden nu normaal tot erg nat voor de tijd van het jaar. Het waterschap geeft echter aan dat het nog steeds belangrijk is om zuinig te zijn met water en water vast te houden als dat mogelijk is voor het geval dat er weer een droge periode aankomt.
Normaal of iets verhoogd
Het waterschap Aa en Maas liet weten dat de grondwaterstanden in het gebied nu normaal of iets verhoogd zijn voor de tijd van het jaar. Het waterschap benadrukt het belang van het zuinig omgaan met water. Volgens het waterschap is dat nog steeds nodig en daarom geldt ook het onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater voor het gebied nog steeds.
Verdubbelde capaciteit
Ook Purmerend kreeg te maken met wateroverlast. Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier verdubbelde daarom de capaciteit van het poldergemaal Overwhere om zo de sloten sneller tot gewenst niveau terug te brengen.
Tekst: Loes van Schriek
Beeld: Robert Ellenkamp
Bron: Unie van Waterschappen