Melkveehouder verlaagt ruw eiwitgehalte van 172 naar 160 gram op veengrond
De melkveehouderij van familie Van Rees is één van de veertig onderzoeks- en demonstratiebedrijven binnen het Netwerk Praktijkbedrijven die het afgelopen jaar aan de slag ging met emissiereducerende maatregelen.
Er werd gestart het verlagen van het ruw eiwitgehalte in het rantsoen in combinatie met het verlagen van het aantal stuks jongvee. Daarnaast werd ook het RE-gehalte omlaaggebracht in combinatie met het verhogen van de VEM per kg drogestof.
Resultaten
Dit leidde bij Van Rees tot het verlagen van het ruw eiwitgehalte in het totaalrantsoen van 172 naar 160 gram. Ook het eiwitniveau van het krachtvoer zakte. In de weideperiode voerde de famlie een aangepaste brok met 120 gram RE.
In combinatie met hete realiseren van een drogere kuil, is gestreefd naar een droge stofpercentage van 55 procent. Een drogere kuil zorgt voor een hoger DVE en een lager OEB.
Daling emissies
De daling van het kengetal RE (totaal) zorgde voor een afname van de ammoniakemissie. De totale ammoniakemissie daalde daarmee in 2022 met 19 procent ten opzichte van het referentiejaar 2020.
Het extra verdunnen van mest met water en het lage vee-vervangingspercentage droegen ook bij aan de emissieverlaging. De methaanemissie daarentegen steeg met 6,7 procent. Deze stijging is te verklaren door een groei van het aantal stuks melkvee (+5,2 procent). Daarnaast lag de focus vorig jaar op het verlagen van de ammoniakemissie en werd er nog niet actief gestuurd op methaan.
Streven 150 gram
Van Rees dacht vooraf dat het lastig zou worden om in de buurt van 150 gram ruw eiwit in het totaalrantsoen te komen. „Als veenweidebedrijf verwachtte ik dat het enorm lastig zou worden om het RE-gehalte van het totaalrantsoen te verlagen, aangezien wij veel kuilgras en vers gras voeren. Zonder bemesting stijgen de eiwitgehalten in het gras al fors, tot wel 20 procent. Tegen mijn verwachting in behaalden we in 2022 hartstikke positieve resultaten. En hebben we behoorlijk wat meters kunnen maken als het gaat om het verlagen van het ruw eiwitgehalte.”
Lees het hele verhaal op de site van Netwerk Praktijkbedrijven
Het bedrijf van de familie van Rees is gelegen in het Zuid-Hollandse Brandwijk, midden in het Groene Hart. Corné melkt hier, met behulp van zijn ouders Ad en Marian, zo’n 170 koeien met bijbehorend jongvee. De boerderij ligt op rivierduin ‘De Donk’ en bevindt zich in het veenweidegebied. Dit maakt dan ook dat gras hier het belangrijkste voer voor de koeien is.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Netwerk Praktijkbedrijven