Zuid-Holland moet handhavingsverzoek van PAS-melder opnieuw beoordelen
De varkenshouder deed op 3 juli 2015 een PAS-melding omdat hij zijn vleesvarkensstal wilde uitbreiden. Uit de Aeriusberekening blijkt dat de extra stikstofdepositie op de relevante Natura-2000 gebieden lager is dan de destijds geldende grenswaarde van 1 mol per hectare per jaar.
Sinds 2015 diende MOB al meerdere verzoeken in bij Zuid-Holland voor handhaving bij de varkenshouder uit Reeuwijk. Advocaat Valentijn Wösten van MOB wil dat de provincie optreedt, omdat er volgens hem sprake is van een valse PAS-melding. Dit zijn in zijn visie bedrijven die eerst 'illegaal' zijn uitgebreid (eerder dan 1 juli 2015) en later dachten hun illegale bedrijf te kunnen legaliseren met een PAS-melding. 'Voor hen moet gelden: achteraan aansluiten en je eigen boontjes doppen', motiveert Wösten.
Onevenredig
Deze verzoeken werden steeds afgewezen. De provincie is van mening dat de varkenshouder op legale wijze een PAS-melding heeft ingediend op de destijds wettelijke gronden. Daarnaast vindt het college handhavend optreden onevenredig, omdat dit grote gevolgen heeft voor de bedrijfsvoering van de boer, terwijl de uitbreiding voor weinig extra stikstofuitstoot zorgt.
Te weinig onderbouwing
In februari 2022 heeft de rechtbank het beroep van MOB gegrond verklaard omdat de provincie de zaak inhoudelijk onvoldoende onderbouwd had. Het college vroeg toen om een voorlopige voorziening.
Zuid-Holland is van mening dat met de natuurdoelanalyse van de Nieuwkoopse Plassen & de Haeck de natuurbelangen voldoende inzichtelijk zijn gemaakt en dat de nodige maatregelen worden genomen om de natuurkwaliteit te verbeteren. Omdat de uitbreiding voor heel weinig extra stikstofdepositie op de natuur zorgt, vindt de provincie handhaving daarom geen passende maatregel.
MOB is het daar niet mee eens. Ook als er sprake is weinig extra uitstoot, hoeft er niet van handhaving te worden afgezien omdat de stikstofproblematiek voor het overgrote deel uit kleine bijdragen bestaat. Het gaat volgens de milieu-organisatie ook niet om de vraag of handhaving een passende maatregel is, maar om de vraag of de wet wordt nageleefd. Dit is volgens MOB niet het geval.
Ook de rechter gaat daarin mee. Uit het advies van de Ecologische autoriteit over de natuurdoelanalyses van de Nieuwkoopse Plassen & Haeck, leidt de voorzieningenrechter af dat nog steeds niet voldoende aannemelijk is dat de (andere) maatregelen die worden genomen al zo effectief zijn, of binnenkort effectief worden, dat handhavend optreden daarom onevenredig is. De provincie moet daarom het handhavingsverzoek opnieuw beoordelen.
Besluit binnen acht weken
De voorzieningenrechter vindt dat, gelet op de lange duur van het handhavingstraject en gezien de geconstateerde gebreken, er binnen acht weken een nieuw besluit op bezwaar moet worden genomen en dat er voor de varkenshouder slechts in geval van zeer uitzonderlijke nieuwe relevante feiten of omstandigheden nog ruimte kan zijn om van handhaving af te zien.