Utrecht wil 3,7 miljard euro uit het Transitiefonds van het Rijk
De provincie Utrecht heeft de conceptversie van het Utrechts Programma Landelijk Gebied (UPLG) ingediend bij het Rijk. In dit document staan de opgaven waar de provincie voor staat en de doelen die Utrecht wil bereiken om het landelijk gebied in de toekomst leefbaar, gezond en economisch rendabel te houden.
Veel meer nodig
Om de doelen te behalen vraagt de provincie 3,7 miljard euro uit het Transitiefonds aan het Rijk, met een bandbreedte van 25 procent. Volgens landbouwgedeputeerde Mirjam Sterk zal er echter veel meer geld nodig zijn: ‘Het geld uit het Transitiefonds is een incidentele bijdrage om de natuur te herstellen. Maar voor het duurzaam en langdurig beheer van de natuur, zal het Rijk structureel geld moeten vrijmaken.’
Vitaal landelijk gebied
Naar eigen zeggen heeft de provincie te maken met grote uitdagingen te maken: ‘De verschraling van de natuur en de biodiversiteit én de klimaatverandering vragen om actie. De urgentie is groot, ook in het landelijk gebied.' De provincie stelt het realiseren van een toekomstbestendig en vitaal platteland, met blijvend ruimte voor een duurzame en rendabele landbouw, als belangrijke randvoorwaarde om het UPLG te kunnen realiseren.
Natuurinclusief en klimaatneutraal
Om die reden voegt de provincie landbouw - naast natuur, water en klimaat - als vierde doel voor het UPLG toe. ‘Op die manier werkt Utrecht toe naar een circulaire, natuurinclusieve en klimaatneutrale landbouw die economisch rendabel is en door de maatschappij wordt gewaardeerd.’
Indeling naar landschapstype
Utrecht kent verschillende landschapstypen, licht de provincie verder toe. Om de doelen zo goed mogelijk te kunnen halen, is volgens haar een gebiedsgerichte aanpak nodig, afhankelijk van de bodemopbouw en het gebruik van het land. ‘De lage delen van de provincie - veenweiden en rivierengebied - vragen immers om een andere aanpak dan de hogere delen, heuvelrug en vallei met de beekdalen. Daarom is de provincie voor het UPLG in vijf gebieden ingedeeld; de veenweiden, de Utrechtse Heuvelrug, de Eemvallei, de Gelderse Vallei en het Kromme Rijngebied.
Vaststelling 2024
Het UPLG zal, na inspraak door belanghebbenden en besluitvorming door Provinciale Staten, in het voorjaar van 2024 definitief worden vastgesteld.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen