Deze Statenperiode geen gedwongen uitkoop boeren in Zuid-Holland
Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, bestaande uit BBB, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA, heeft maandag 19 juni haar coalitieakkoord gepresenteerd. Onderdeel daarvan is ook het provinciaal Programma Landelijk Gebied. Het college wil meer balans tussen ecologie en de economie: natuurherstel en verbetering van de waterkwaliteit, plus toekomstperspectief voor zowel natuur als en landbouw.
Volhoudbare landbouw
‘Het Rijk heeft water en bodem leidende principes gemaakt en dat nemen we over’, aldus GS in het akkoord. ‘We gaan emissies reduceren, als NOx en Nh3, en andere factoren die drukken op de natuur aanpakken. De aanpak van deze opgaven combineren we zoveel mogelijk met de ontwikkeling richting een volhoudbare landbouw die bijdraagt aan beheer en behoud van onze karakteristieke landschappen en polders. Bij dit toekomstperspectief hoort ook een verdienvermogen voor de landbouw op lange termijn. Eventueel ondersteund door alternatieve inkomsten zoals agrotoerisme of beheer van landelijk gebied.
Maatwerk
Zuid-Holland stelt nadrukkelijk boeren te willen helpen verduurzamen. Daarbij is er geen standaardaanpak voorhanden. ‘Het realiseren van de doelen vraagt om maatwerk, per gebied en ondernemer. De ondernemers in landbouw weten welke aanpak en maatregelen het beste bij hun bedrijf passen. Het is in eerste instantie aan een gebied om te bepalen welke maatregelen zij nemen om de doelen te bereiken.’
Voldoende ruimte
Er blijft volgens Zuid-Holland voldoende ruimte in de provincie over als waarborging voor de land- en tuinbouw als economische sector en de voedselzekerheid. ‘Wij ondersteunen innovaties, zeker in gebieden waar de uitstoot van stikstof een grote opgave is. Vanwege de onzekerheid en effectiviteit van innovaties monitoren wij continu in de praktijk het effect van gekozen innovaties op de realisatie van de doelen en de grootte van de veestapel.'
Weidegang extensiveren
Naast innovaties zet Zuid-Holland tegelijkertijd ook andere maatregelen in, afhankelijk van de opgaven die bij een bedrijf en de directe omgeving spelen. ‘Dat zijn mogelijke maatregelen als ander voer en weidegang extensiveren (minder vee per hectare of hetzelfde aantal vee op meer hectare), diversificatie, bedrijfsomschakeling, verplaatsen en stoppen.
Stoppen vrijwillig
Het nieuwe college meldt dat er deze Statenperiode geen boeren verplicht zullen worden tot opkoop. ‘Wij helpen boeren die vrijwillig willen stoppen en onderzoeken of vrijwillige ‘stoppers’ in aanmerking komen voor een goede financiële vergoeding vanuit het landelijk Transitiefonds Landelijk Gebied en Natuur. In samenwerking met het Rijk werken we op korte termijn aan een oplossing voor de PAS-melders en interimmers in onze provincie. In deze Statenperiode vindt er geen gedwongen uitkoop plaats ten behoeve van stikstofreductie’, stellen GS ter besluit.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ruth van Schriek