Zoon Reeuwijkse melkveehouder steeds drukker met pleksgewijze onkruidbestrijding
„Mijn ouders hadden altijd last van onkruid in het grasland en ik ben jaren geleden uit mezelf begonnen dat te bestrijden. Eerst heel simpel met een rugspuit. Het gras reageerde daar heel goed op en daarom ben ik dat ieder jaar verder gaan uitbouwen. Ik kreeg toen het idee om hier mijn werk van te maken, want het kan ook heel interessant zijn voor andere boeren. Ik heb op internet gekeken of meer mensen dit deden en kon ze hier in de regio niet echt vinden. Vervolgens heb ik er speciaal een Quad voor aangeschaft.”
Zelfstandig hovenier
Verheul is van origine zelfstandig hovenier en kan als zzp’er zijn nieuwe activiteit goed met het hovenierswerk combineren. „Het werkt wordt steeds meer, maar ik heb de week nog niet vol. Maar ik wil er ook wel hovenierswerk bij blijven doen”, aldus de jonge Zuid-Hollander.
Minder middel en kosten
Verheul is overtuigd van de voordelen van het pleksgewijs onkruid bestrijden. Hij richt zich daarbij vooral op ridderzuring. „Er is veel minder middel nodig, dus dan heb je ook minder kosten want de meeste kosten zitten in de middelen. Daarnaast is het milieubewuster en voorkom je groeiremming van het gras. Ik pas het middel aan de soort onkruid aan die bestreden moet worden.”
Eventueel spuitboom
Verheul start in eerste instantie met een handspuit, maar als er veel onkruid staat heeft het ook een spuitboom van vier meter ter beschikking die hij kan uitklappen achter zijn Quad.
Land vol niet efficiënt
In principe hanteert Verheul geen maximum perceelgrootte om te beoordelen of een klus interessant is voor zijn pleksgewijze onkruidbestrijding. „Alleen als een stuk land helemaal vol staat met onkruid kun je beter volveldspuiten met een grotere machine. Dan kost het ook te veel tijd om het pleksgewijs te doen.”
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Leon Verheul