Zorgen bij politiek in Noord-Holland over overgangszones en verdienmodel boeren
ChristenUnie wil weten hoe het zit met de overgangsgebieden rond stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden en waarom 500 meter aangehouden wordt. Gedeputeerde Esther Rommel reageert: 'We gaan het niet hebben over een bufferzone, want ik ben voor maatwerk. We gaan kijken of er binnen en buiten die 500 metergebieden een bedrijf zit waar je wat mee kan om de doelen te behalen. We gaan in eerste instantie mensen benaderen, dus die afstand is geen doel op zich'.
Verdienmodel maatwerk
Over het verdienmodel voor boeren, kon de gedeputeerde weinig meer zeggen dan dat het maatwerk per gebied is. 'Wat voor de ene boer leuk kan zijn, bijvoorbeeld een boerderijwinkel, kan voor de andere niks zijn'. Ook wacht de provincie nog op het Landbouwakkoord.
De verantwoording ligt bij de sectoren om de doelen te gaan halen. 'In bepaalde gebieden waar boeren zitten, hebben ze aangegeven dat ze zelf wat willen doen om de doelen te behalen. We zijn daarin niet sturend. De weg naar de doelen toe maakt ons niet uit'.
In totaal liggen nu vier plannen van boeren zelf, waarover de provincie nu in gesprek is met de betrokken ondernemers.
Inspraak landbouw
Bestuurder Jack Rijlaarsdam van LTO Noord sprak in tijdens de vergadering. Hij vindt dat de land- en tuinbouwsector, te weinig inspraak heeft gehad in het proces. Ook meerdere politieke partijen brachten dat in.
Rommel verwerpt die opmerking. 'We praten regelmatig met de landbouw. Dat is echt niet aan de orde. Het is jammer dat het genoemd wordt, want ik heb wel heel hard mijn best voor gedaan de afgelopen vier jaar.' De komende maanden zal er zeker gesproken blijven worden met de land- en tuinbouwsector, zegde Rommel toe.
De bestuurder draagt in haar beantwoording wel uit dat niet alles op het bordje van de landbouw moet komen te liggen. 'We hebben de boeren keihard nodig voor natuurbeheer. Anders krijgen we overal moerasbossen. Ik heb ook tegen een terreinbeherende organisatie gezegd dat het fijn zou zijn, als zij ook eens met een innovatie komt waarmee je terrein kunt beheren'.
Formate
Al met al moet er de komede maanden nog veel uitgewerkt worden.
Tegelijkertijd voeren VVD, GroenLinks en PvdA ook nog gesprekken over een nieuw provinciebestuur. In het coalitieprogramma zullen mogelijk ook punten uit het PPLG mogelijk meegenomen gaan worden.
BBB kreeg daarop vooruitloped de vraag van JA21 of het deze versie van het startdocument kan steunen. 'Dat is een hele complexe vraag', antwoordt BBB-Statenlid Gert Vendrig. 'Sommige punten liggen nog op de onderhandelingstafel. We zijn ook nog van alles aan het bekijken. Het zal een kwestie van samenwerking zijn. Er is nu nog geen antwoord op te geven of wij voor of tegen gaan stemmen'.
12 juni word het PPLG in de vergadering van Provinciale Staten besproken. Uiterlijk 1 juli moet de provincie een eerste conceptversie van het gebiedsplan bij het Rijk inleveren.
Zorgen over grondspeculatie
Elke provincie moet voor 2027 het Natuurnetwerk Nederland afronden met een mogelijke uitloop naar 2029. Gedeputeerde Esther Rommel heeft grote zorgen over de haalbaarheid van die doelstelling.
Er wordt namelijk gespeculeerd met gronden binnen NNN. Dit betekent dat de provincie niet met 1 eigenaar of met 7 boeren zaken moet doen, maar mogelijk met honderden eigenaren die allemaal kavelstukjes hebben van zo'n 200 vierkante meter, legt ze uit. 'Dat is een grote zorg waar ik de komende tijd wat aan wil doen. Als je al deze 100 eigenaren wil onteigenen, dan kan dat 50.000 euro per procedure kosten, en in totaal dus 5 miljoen. Dat is het geld niet, maar zie ze maar te vinden. En dat is nog maar 1 gebied. Ik vind het verschrikkelijk. We gaan eraan werken en zullen het wel weer gaan oplossen'.