Contactuur LTO Noord Noord-Holland: 'Gebiedsgerichte processen zorgen voor onzekerheid'
Volgens LTO Noord Noord-Holland-voorzitter Marbel de Graaf dient de activiteit meerdere doelen. „Het helpt om samen meer houvast te krijgen, maar ook om meer maatwerk te kunnen blijven leveren in de verschillende overleggen, met de input die we krijgen van de leden", zegt de akkerbouwer uit Wieringerwerf. „Het is goed om een luisterend oor te bieden en voeling te houden met wat er leeft in de praktijk. En om zo de rijen gesloten te houden."
Bijpraten
De eerste digitale bijeenkomst in april beviel de belangenbehartiger goed. „Het aantal van veertig deelnemers overtrof onze verwachtingen. En ook het verloop van de meeting heeft ons positief verrast. In één uur kunnen we lang niet alles bespreken, maar het is genoeg om elkaar in grote lijnen bij te praten over wat er speelt. Vervolgvragen kunnen dan eenvoudiger per mail of in een-op-eengesprekken verder worden behandeld."
De Graaf merkt in het veld dat LTO niet de enige organisatie is die worstelt met de integrale benadering in de gebiedsprocessen. De aanpak zorgt voor onzekerheid. „Er gebeurt zoveel en er zijn allerlei partijen bij betrokken, dat we soms door de bomen het bos niet meer zien. Toch moeten we scherp blijven. Er hangt voor de sector veel van af en er wordt nu nog om onze input gevraagd."
Bewonersraadpleging
Een goed voorbeeld daarvan is de online bewonersraadpleging door de provincie Noord-Holland, die de burgers vraagt hoe ze het landelijk gebied het liefst zouden inrichten. De Graaf: „Agrarisch ondernemers zouden die enquête ook moeten invullen omdat de uitkomsten ook in de gebiedsprocessen worden meegenomen."
De gebiedsgerichte processen in de provincie zijn opgedeeld in vijf regio’s. Daar wordt achter de schermen al flink vergaderd met andere betrokken partijen in het landelijk gebied, weet De Graaf. „Het contactuur helpt de leden op de hoogte te houden van de vorderingen en ze mee te nemen in de lobby die we voeren richting de overheid", stelt ze.
Vitaliteit
Ze gaat verder: „Zo hebben we bij de coalitievorming voor het nieuwe provinciebestuur sterk aangedrongen op de beschikbaarheid van voldoende ambtenaren met kennis van de land- en tuinbouw. Uiteindelijk gaan zij aan de slag met alle opgehaalde wensen en ideeën vanuit de gebieden. Het is van belang dat het bewustzijn er is dat onze sterke sector een belangrijke bijdrage levert aan de vitaliteit van het landelijk gebied."
Het digitale contactuur staat elke tweede vrijdagochtend van de maand gepland van 10 tot 11 uur. Het volledige dagelijks provinciale bestuur logt daarbij in. De Graaf: „Ook om te laten zien hoeveel waarde we hechten aan een goede dialoog over dit onderwerp, dat veel facetten van onze sector raakt."
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: LTO Noord Noord-Holland
Bron: LTO Noord Noord-Holland