Erfcoaches in werkgebied Rijnland vallen in de smaak: 'De ideeën had ik al'
De coaches van het 'landbouwportaal Rijnland' helpen bij het realiseren van bodem- en waterdoelen door advies te geven aan boeren. Het gaat om kosteloze raadgeving. De bezochte akkerbouwer (gebroeders Ham in Nieuw-Vennep) en melkveehouder Jaap Verduijn in Aarlanderveen vertelden enthousiast over hun ervaringen met het landbouwportaal, waarom ze deelnemer waren geworden en wat ze hebben gedaan met het advies dat ze kregen van de coach tijdens het bedrijfsadviesbezoek.
Sleufsilo
„Het advies van de coach was een prima ervaring", zo vertelde akkerbouwer Jan Ham aan de bus vol gegadigden. „De coach keek zelfs even mee bij de aanvraag."
Voor hem is de maatregel die hij gaat nemen wel een zaak van lange adem. „We gaan investeren in sleufsilo’s voor de opslag van organische mest. Dat is een grote klus voor ons, ook met het oog op de liquiditeit, dus elke steun is welkom."
Ham heeft samen met zijn broer een akkerbouwbedrijf van 90 hectare op twee locaties. Met daarbij een groentetuin, een winkel en een zorgtak waarbij dagbesteding wordt aangeboden. Ham vervolgt: „De ideeën had ik al. We willen graag een toekomstbestendig bedrijf, dat straks ook voldoet aan nieuwe regels. We willen graag duurzaam gangbaar worden. De coach stelde precies de goede vragen: welke kant willen jullie op met het bedrijf en hoe kan het landbouwportaal daarbij helpen? Bovendien is een frisse blik ook goed. Wij hebben mede door het coachbezoek onze scope wel helder."
Coach is zelf boer
Een aantal coaches van landbouwportaal is zelf ook boer en praat en adviseert dus van collega tot collega. LTO Noord: 'Dat én het feit dat de coaches onafhankelijk zijn blijkt een belangrijke meerwaarde bij alle vier de thema’s (erfafspoeling, bodem, gewasbescherming en perceel- en oeverinrichting) binnen het portaal. Het advies kan uiteenlopen van kleine aanpassing op je erf of perceel – met vaak een groot effect op bodem- en waterkwaliteit- tot investeringen met subsidie.'
In Aarlanderveen noemde melkveehouder Verduijn zichzelf een ‘logische boer’. Hij melkt 65 koeien op 36 hectare veengrond en doet veel aan agrarisch natuurbeheer. Over zijn ervaringen met het portaal is hij duidelijk: „Er is met een paar simpele stappen veel te bereiken, ik heb met behulp van het landbouwportaal een veedrinkbak aangeschaft. Dit helpt bij het tegengaan van afkalving van de oevers. En ook heb ik een rolbezem voor het schoonhouden van het erf gekocht. Ik ben er voor om een erfscan verplicht te maken voor iedereen, dat levert je als ondernemer enorm goed inzicht op."
Visitekaartje
Voor de verschillende bestuurders leverde de dag ook nieuwe inzichten op. LTO Noord-bestuurder in Zuid-Holland Arie Verhorst: „Deze bedrijven zijn een visitekaartje voor de sector. En deze bijeenkomsten zouden we vaker moeten organiseren waarbij we als boeren en tuinders aan bij DAW betrokken ministeries, maar ook aan andere organisaties, laten zien wat we doen. En daarnaast moeten we onze eigen achterban continue duidelijk maken wat de mogelijkheden zijn van het portaal voor alle boeren en tuinders in het gebied."